Zaharova: Moskva zatražila od Beograda zvaničan stav o prodaji srpskog oružja Ukrajini

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

. (AP Photo/Dmitri Lovetsky)
Podelite vest

 Moskva je zatražila od Beograda zvaničan stav o informacijama da je Ukrajini isporučeno srpsko oružje, izjavila je danas portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

“Već smo zatražili od Beograda da se izjasni. Takve izjave ne treba davati ni putem medija, ni preko Telegram kanala, ni kroz curenje informacija već  putem zvanično saopštenog stava srpske strane”, izjavila je Zaharova, prenosi TASS.

Ona je dodala da se činjenice moraju otkriti i na osnovu toga doneti odgovarajući zaključci jer je u pitanju “izuzetno važna tema za bilateralne odnose”.

Zaharova je raniije danas izjavila da je Moskva duboko zabrinuta zbog navoda o umešanosti Srbije u prodaju oružja Ukrajini.

“Pažljivo pratimo ovu priču, obratili smo pažnju na nedavnu raspravu o toj temi u skupštini Srbije. Informacija koje kruži, naravno, izaziva našu najdublju zabrinutost”, navela je ona u komentaru objavljenom na sajtu ministarstva.

Prethodno su se u ruskim medijima i na Telegram kanalima pojavili navodi da je Srbija preko Turske i Slovačke tajno isporučila Ukrajini 3.500 raketa za raketne sisteme “Grad”.

Ruski portal “mash.ru” objavio je nedavno da je Ukrajini isporučeno 3.500 raketa “M21” od 122 mm srpske kompanije Krušik. Portal je objavio da je rakete od Krušika naručila kanadska firma “JNJ Export Import”, i da su sanduci odleteli iz Srbije u Tursku, gde se tranzitom bavila jedna turska firma preko koje je tovar otišao u Slovačku, a zatim u Ukrajinu.

Kompanija Krušik je ove nedelje saopštila da ni na koji način nije povezana sa prodajom raketa krajnjem korisniku iz Ukrajine.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević negirao je u ponedeljak da Srbija izvozi oružje u Ukrajinu.

“Da li privatne kompanije kupuju na trećim tržištima i prodaju kompanijama u nekim drugim državama, to nije pitanje za Srbiju, to je međunarodna trgovina. Za nas to može da bude interesantno obaveštajno, u smislu informacija, a ne zakonske obaveze ili regulative”, kazao je Vučević u skupštini Srbije, na pitanje poslanika opozicije o tom slučaju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x