Zagrljen brdima MANASTIR ĆELIJE ponosno čuva istoriju (FOTO)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
MANASTIR ĆELIJE: Luka Stojković

Manastir Ćelije nalazi se na samo šest kilometara od Valjeva, na obali reke Gradac.

Jedan od najlepših manastira u Srbiji, kaže reporter redakcije Vidi Srbiju Luka Stojković i dodaje da je pravi užitak obići ovo zdanje jer je razgovor sa ljudima koji rade u okviru manastira vrlo prijatan, a tu su i monahinje koje su blagonaklone prema posetiocima i rade uvek za čašicu razgovora.

Reka Gradac koja protiče pored samog manastira je reka ponornica koja izvire ispod planine Povlen, a posle nekoliko kilometara ponire i ponovo izbija kod sela Bogatića, nešto iznad manastira Ćelija, kod Jakog izvora. Tu Gradac teče kroz živopisnu klisuru, pravi krug oko manastira i otiče ka Valjevu, gde se uliva u Kolubaru.

MANASTIR ĆELIJE: Luka Stojković

Manastir Ćelije je sakriven u ovoj divnoj prirodi i ne vidi se sve dok se namernici ne upute baš tu i siđu u kotlinu u kojoj se nalazi, u ataru sela Lelić.

Sam manastir zagrlila su brda Vrane, Markovac, Presadi, Kaluđersko brdo, Koviljača i Ćelijske Urvine.

Ovaj hram arhimandrita Justina (Popovića), jednog od najvećih pravoslavnih bogoslova 20. veka, kog je Crkva 2010. proglasila za sveca i njegov spomen slavi se 14. juna lane su osveštali prazničnom liturgijom u novoj crkvi. Osvećenjem trocrkve u Ćelijama 2019. godine ispunjen je testamentarna želja oca Justina i obeležena 125 godišnjica od njegovog rođenja i četiri decenije od upokojenja.

ISTORIJAT

Vreme nastanka manastira nije poznato,prema postojećim informacijama manastir potiče iz Srednjeg veka. Narodno predanje vezuje ovaj manastir za doba kralja Dragutina, koji je od 1282-1316. godine upravljao ovim krajevima, a bio je poznat i kao Sremski kralj.

MANASTIR ĆELIJE: Luka Stojković

Manastir Ćelije, kao manastir kraj sela Lelić se u turskim izvorima pominje 1560. godine, a kroz ceo XVIII vek, Ćelije su središte svih aktivnosti valjevskog kraja.

Ugledni monasi ovog manastira imali su velikog udela u dizanju buna protiv Turaka, zbog čega je zloglasni paša Bušatlija početkom 1791. godine zapalio manastir Ćelija zajedno sa 13 crkava valjevskog kraja. U ovom manastiru je sveštenički čin dobio i Hadži Ruvim.

Najstarija ikona u manastiru je ikona Sabora Svetih Arhangela, zaštitnika ovog svetog hrama, a potiče iz vremena pre 1798. godine, jer je tada priložena manastiru.

Najstarija knjiga u manastiru je Boženstvenaja skrižalj (u zapisima je nazivaju Skrižali), koju je crnogorski vladika Danilo Petrović kupio 1715. godine u Rusiji, te istu potom poklonio manastiru. Među vrlo stare knjige spadaju dva mineja za mesece mart i novembar, a prema načinu štampanja, veoma malom formatu i zapisima, oba mineja potiču najkasnije iz prvih decenija XVIII veka, a pretpostavlja se da su štampani u Veneciji. Veliki trebnik je štampan u Rusiji u drugoj polovini XVIII veka, a postao je svojina manastira oko 1814. godine. U manastiru se nalazi još jedna knjiga koja ima istorijsku vrednost, a to je Sveto pismo Starog zaveta na crkvenoslovenskom jeziku, koje je nekada pripadalo proti Matiji Nenadoviću, piše na sajtu Vikipedija.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
()
x