Zagledajte se u oči Svete Petke, one će vam reći da li ste srećni ili tužni

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto; Srbija Vesti
Podelite vest

27Na dvadeset kilometara od Niša, u selu Ostrovica, nalazi se manastir Svete Petke Iverice, a pogled u oči ove svetiteljke, čiji je lik naslikan na ikoni, otkriva duševno stanje posmatrača, rekao je svojevremeno zamenik tutora manastira. Manastir je dobio naziv “Iverica”, jer su ga obnovili gruzijski monasi iz Iviriona sa Svete Gore, a u periodu od 1898. do 1903. godine bio je Kraljevski srpski vojni manastir, pod vojnim zapovedništvom, što je jedini takav primer u istoriji Srpske pravoslavne crkve.

Manastir Svete Petke Iverice se nalazi u Sićevačkoj klisuri, na međunarodnom putu Niš – Sofija i predstavlja dokaz o postojanju “kolonije monaha” na ovom području. Istorija upućuje da su stari manastir osnovali monasi iz gruzijskog manastira Iviriona sa Svete Gore, otuda i dodato ime “Iverica”.

Pretpostavlja se da su krajem 14. veka usled najezde Turskog carstva mnogi monasi, iz tada okupiranih područja, našli utočište u Sićevačkoj klisuri, gde su osnovali monašku koloniju kojoj pripada i ovaj manstir. Po predanju, takvih je manastira u Sićevačkoj klusiri bilo ukupno dvanaest.

U manastir svrate putnici namernici, da zapale sveću i pogledaju ikonu Svete Petke koja se nalazi na ikonostasu, koja je po rečima tutora, “replika ikona crkve Hrista Spasitelja iz Moskve, koju je spalio Staljin”.

Manastir Svete Petke Iverice rušen je i zidan četiri puta. Na prvim temeljima starijeg hrama, kao graditelji se pominju Mrnjavčevići, pa monasi iz Iviriona, a poslednji put, u obliku u kakvom postoji i danas, podigle su je 1898. godine inžinjerijske jedinice srpske vojske, koje su pripremale teren za prokopavanje tunela i prolaza za put i prugu kroz kanjon Sićevačke klisure.

Od osvećenja 1898. godine pa sve do 1903. godine manastir je u bio posedu vojske Kraljevine Srbije i u njemu su versku službu vršili vojni sveštenici, što potvrđuje ukaz kralja Aleksandra I od 19. februara 1901. godine kada je za starešinu manastira postavljen vojni sveštenik. Manastir je u tom periodu nosio ime Kraljevski srpski vojni manastir Sveta Petka Iverica. Sačuvan je ukaz kralja Aleksandra I Obrenovića, kojim se za starešinu manastira vojnog, postavlja vojni sveštenik g. Žunić. Ovo je posebno zanimljivo jer u istoriji Srpske pravoslavne crkve nije poznat još jedan ovakav primer.

Ne znamo kako će na vas delovati pogled na oči Svete Petke, jer gledate fotografiju, a ne originalnu ikonu. Autor ovog teksta je u njenim očima video suze, a ako želite i lično da se uverite u moć očiju svetiteljke, manastir je na samo 20 kilometara od Niša, otvoren je svakog dana od 10 sati ujutru, a zaključan samo ponedeljkom.

Manastir Svete Petke
Foto; Srbija Vesti

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x