Za 123. rođendan – novogodišnja čarolija u Narodnoj biblioteci Bečej i besplatna godišnja članarina (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Narodna biblioteka Bečej
Podelite vest

Narodna biblioteka – Bečej je dvojezična ustanova, sa fondom knjiga na sprskom i mađarskom jeziku, a osnovana je pre 123 godine. Sa ograncima u Bačkom Petrovom Selu, Bačkom Gradištu i Radičeviću, ovaj mali kolektiv odlučio je da svoje sugrađane obraduje poklonom. Svi koji u petak 17. decembra od 9 do 18 sati posete biblioteku, postaće besplatno njeni članovi  u sledećih godinu dana. Osim ovog poklona, zaposleni su se potrudili da prostor biblioteke ukrase pred predstojeće božićne i novogodišnje praznike.

Prva biblioteka u Starom Bečeju je osnovana 19. decembra 1898. godine, kada je Velika Opština Stari Bečej, u sastavu Bač-Bodroške županije, donela‘’Pravilnik o postavljanju, smeštaju i rukovanju opštinskom narodnom bibliotekom.”

Кnjižni fond te prve biblioteke bio je neznatan, knjige su se, umesto na policama, nalazile u sanduku za ogrev, u jednoj od prostorija opštinske zgrade, a mnogi od građana Starog Bečeja nisu ni znali da ona postoji.

Srpska čitaonica u Starom Bečeju osniva se 1.avgusta 1862. godine, koja je, osim sastajanja radi čitanja knjiga, listova i časopisa, okupljala članove u cilju aktivnog kulturnog i društvenog prosvećivanja naroda.

Prva pravila Srpska čitaonica je donela 20. februara 1866. a ona su usvojena 13. novembra 1866. u Budimu.

U prvom članu Ustava navodi se razlog za osnivanje Čitaonice:“radi umnoga razvijanja duha, izobraženosti, čovečnosti i društvenosti među stanovnicima starobečejskim i iz okoline, što se namerava postići međusobnim saobraćajem i čitanjem dobrih knjiga, časopisa itd., koje će čitaonica sebi nabaviti.

Pretpostavlja se da su osnivači ili pokretači osnivanja čitaonice bili potpisnici Pravila iz 1866. godine: paroh Aleksije Jović (predsednik), učitelj Mihail Dejanović (sekretar) i dva člana odbora: ekonom Isidor Stojanović i trgovac Pavle Simović.

Sedam godina posle Srpske čitaonice i knjižnice, osnovana je Mađarska čitaonica i knjižnica 1869. Кasnije, 1886. osniva se Gradska katolička čitaonica, a 1870. osnovana je Gradska čitaonica u Starom Bečeju, sa članovima uglavnom iz zanatlijskog i ratarskog staleža. Ova čitaonica je radila samostalno do 1878. godine, kada se ujedinila sa Srpskom čitaonicom.

U sadašnju zgradu biblioteka se uselila 1955. godine. Tadašnji radnički univerzitet je biblioteci predao na korišćenje dve prostorije, odnosno oko 130 kvadratnih metara svog prostora.

Zgradu je podigla baronica Viši prvih godina XX veka. Zgrada je u secesionističkom stilu i pod zaštitom je države.

Pre radničkog univerziteta, odmah posle rata u ovoj zgradi je bio Dečji dom. Do 1990. nije imala prostorije u svom vlasništvu. Кrajem 1990. godine, Skupština opštine Bečej (Fond za kulturu) zvanično priznaje Biblioteci u Bečeju zakonsko pravo na matičnost i dodeljuje joj pravo vlasništva nad zgradom bivšeg RU „Milenko Milovanov“. Biblioteka u Bečeju je 1990. godine obezbedila zasebnu prostoriju Odeljenja za decu. U ovoj zgradi je sedište matične biblioteke, koja je matična za sve biblioteke u sastavu na teritoriji Opštine. Sve te biblioteke zajedno sa matičnom čine pravno lice pod nazivom Narodna biblioteka – Bečej.

Osim tri ogranka (Bačko Petrovo Selo, Bačko Gradište i Radičević), Narodna Biblioteka Bečej – Népkönyvtár Óbecse ima i Odeljenje za unapređenje bibliotečke delatnosti, Odeljenje za nabavku i obradu knjiga, Odeljenje za decu i dva Odeljenja za odrasle.

Bibilioteka se nalazi u Glavnoj ulici broj 11 u Bečeju, a nakon što su ukrasili prostor, zaposleni su pozvali sugrađane da “iskoriste naredne dane i obiđu praznični ambijent, uz slobodno slikanje za društene mreže”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x