Vuk Jeremić: Neko iz vlasti mora da odgovara za katastrofu u Pirotu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto BetaPhoto/Miloš Miškov/MO
Podelite vest

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da se mora utvrditi odgovornost za izlivanje amonijaka u Pirotu, gde su dve osobe umrle a više desetina otrovano, i da o tom pitanju nadležni ministri moraju da odgovaraju javnosti i poslanicima na posebnoj sednici Skupštine Srbije.

Kako je saopštila Narodna stranka, Jeremić je kazao da vlast izbegava odgovornost koja proističe iz činjenice da je ministarka životne sredine Irena Vujović “najnesposobnija osoba u vladi”.

“Po svemu sudeći, još nismo čuli najgore vesti iz Pirota, jer još nisu poznate dugoročne posledice ove tragedije. Mora biti utvrdjeno ko je odgovoran za to što se prugom koja je u katastrofalnom stanju prevoze otrovne materije i zašto nije ništa uradjeno da se spreči ovakav dogadjaj. Nije čak bilo postavljeno ni dovoljno merača zagadjenosti vazduha”, rekao je Jeremić za televiziju Juronjuz Srbija.

Prema njegovim rečima, kada ima mrtvih ljudi i nije poznato kakve će biti dugoročne posledice po zdravlje gradjana – tog trenutka ne postoji važnija tema u državi.

“Režim je u Pirot poslao ministre (gradjevinarstva i infrastrukture) Gorana Vesića i (zdravlja) Danicu Grujičić, ali ne i Irenu Vujović, kojoj je zabranjeno da ide u Pirot jer znaju da je nesposobna i da bi napravila veću štetu nego korist. Gde je Irena Vujović i zašto je u bunkeru”, upitao je Jeremić.

On je ocenio i da je Irena Vujović najnestručniji kadar u Vladi Srbije i to u “izuzetno velikoj konkurenciji”, a dodao da je ona osoba koja nikome ne uliva poverenje, a već je u drugom mandatu je na toj funkciji.

“Danas neposredna opasnost za gradjane nisu šina i železnica, nego zdravstvene posledice i posledice po životnu sredinu, a Irena Vujović nema kapacitet da se sa time bavi”, rekao je Jeremić.

Kako je naveo, Vujović nije slučajno postavljena na tu funkciju.

“Zaštita životne sredine je izuzetno lukrativna oblast. U Evropi se izdvajaju milijarde evra za ‘zelenu agendu’ i te pare kroz fondove stižu u sve evropske države. Zato je za ministarku zaštite životne sredine postavljena osoba koja je potpuno poslušna i potpuno nestručna, da bi firme bliske vlasti mogle da kroz te projekte izvuku maksimalnu korist”, rekao je Jeremić.

Jeremić je najavio da će Narodna stranka u januaru predstaviti javnosti koje kompanije u Srbiji ostvaruju enormne profite a bave se zelenom agendom.

“To će biti afera u rangu ‘Jovanjice’, reč je o materijalu od kojeg se čovek naježi”, kazao je Jeremić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x