Vujović: Za smanjenje emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Irena Vujovic, Foto: (BETAPHOTO/EMIL VAS)
Podelite vest

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da Srbija namerava da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine za 33,3 odsto u odnosu na 1990, saopštilo je to ministarstvo.

Ona je, povodom međunarodnog Dana nulte emisije, 21. septembra, kazala da je Srbija potvrdila posvećenost borbi protiv klimatskih promena donošenjem Zakona o klimatskim promenama i nedavno usvajenim Nacionalno utvrđenim doprinosom.

“Napore koje smo uložili u pripremu revidiranog cilja pohvalio je Sekretarijat UN za klimatske promene, što potvrđuje da smo na dobrom putu po pitanju zaštite životne sredine i zajedničke borbe protiv klimatskih promena”, rekla je Vujović.

Dodala je da je dostavljanjem revidiranog Nacionalno utvrđenog doprinosa Sekretarijatu Okvirne konvencije UN o promeni klime, Srbija ispunila obaveze prema Sporazumu iz Pariza kao i iz pregovaračkog procesa sa EU.

Prema njenim rečima, time su ispunjene i obaveze u skladu sa Zelenom agendom za Zapadni Balkan.

Kazala je i da revidiranim Nacionalno utvrđenim doprinosom, koji je Vlada usvojila u avgustu, “Srbija povećala svoju klimatsku ambiciju za tri puta”.

Rekla je i da je time dat doprinos dostizanju globalnog cilja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, što će se, kako je ocenila, pozitivno odraziti na privredu i kvalitet života građana.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x