Vučić: Za sada nećemo uvoditi sankcije Rusiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Aleksandar Vučić
Foto: Beta Video printscreen
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija za sada neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji, sve dok šteta koja se nanosi Srbiji ne bude prevelika.

Vučić je istakao da Srbija nije nikome ništa dužna i da su oni kojima Srbija već 230 dana pod pritiscima ne uvodi sankcije, njoj uveli sankcije nakon tri dana bez pritisaka.

“Mi ovo ne činimo samo zbog povoljnije cene gasa ili podrške u Savetu bezbednosti (UN), već zbog međunarodnog javnog prava i poštovanja sebe jer znamo šta sankcije radile nama”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je najavio i da će buduća vlada možda doneti neke drugačije odluke, kao i da će on obavestiti građane ukoliko dođe do promene spoljne politike.

Takođe, Vučić je rekao da bez obzira šta mislili o politici EU prema Kosovu i Metohiji, i bez obzira što nismo srećni što je za Evropu suverenitet Ukrajine sveta stvar, a teritorijalni integrite Srbije važi ali bez Kosova, Srbija će nastaviti put ka EU.

“Nova vlada moraće da nastavi reforme na evropskom putu u okviru vladavine prava, da rade na infrastuti, na usklađivanju viznih režima”, rekao je Vučić.

On je ispričao da je postojao plan da Mađarska 1999. godine napadne Srbiju i da mu je Viktor Orban to potvrdio, jer je Mađarska to odbila. Vučić je taj primer naveo kao dokaz da nema prijateljstva, jer je, kako je rekao “Margaret Tačer rekla Orbanu da je razočarana što to nije učinjeno”.

Kada je reč o Rusiji, zahvalan je, kažao je, što je u UN sprečena deklaracija o Srbiji kao genocidnoj državi, ali da kada je reč o sankcijama, Rusija je uvela Srbiji sankcije bez velikog otpora.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x