Vučić: Za 48 sati potpisujemo ugovor sa UAE o kupovini dronova samoubica

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će u roku od 48 časova Srbija potpisati prvi ugovor sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) o kupovini dronova samoubica iz te zemlje.

Vučić je novinarima u Abu Dabiju rekao i da se “nada” da će za pet do šest meseci u Vojsku Srbije (VS) stići prvi domaći dronovi samoubice.

“Mi ćemo u roku od 48 časova potpisati prvi ugovor sa UAE o kupovini njihovih dronova samoubica i vrlo brzo će biti na teritoriji Srbije”, kazao je Vučić posle obilaska štandova srpske namenske industrije na Sajmu naoružanja i vojne opreme IDEX 2023 u Abu Dabiju.

Potvrdio je da će 30 odsto svega što proizvede domaća namenska industrija “apriori” morati da ostane u Srbiji.

“Ništa više iz Srbije ne puštamo sem onoga što imamo viška. Naša vojska ima prioritet. Mi nismo započeli nijedan rat, da ratujemo nećemo ako nismo napadnuti a što se oružja tiče, najviše me interesuje naša vojska a onda koliko ćemo da zaradimo”, kazao je predsednik.

Do kraja godine biće modernizovano 40 tenkova kojima raspolaže VS

“Sreća pa ih imamo mnogo. Konzervirali smo ih, nabavili akumulatore, ali nemamo posade”, kazao je Vučić.

On je dodao da je Francuska isporučila rakete Mistral koje domaća namenska industrija “već integriše” na PVO sistem PASARS.

“Rešeno je sve oko Mistrala, mi ih već integrišemo. U toku su pregovori sa Francuzima oko aviona Rafal. Sad ne možemo da dobijemo sisteme Pancir zbog rata u Ukrajini, ali to je strašno oružje, posebno Pancir S1M. Platili smo avansno 30 odsto za S1M ali sad je iluzorno govoriti da to dodje u Srbiju. Ne možete ni Krasuhu da dobijete koju ste platili”, kazao je Vučić.

Najavio je da će domaća namenska industrija raditi na daljem razvoju raketne artiljerije.

“Uspeli smo da dobijemo KAMAZ-ove šasije, NORA na tim šasijama je 200.000 evra jeftinija od varijante na MAN-ovim šasijama. Naš cilj je da probamo da dva minuta traje ukopavanje, da za minut ispalimo 12 haubičkih projektila 155 milimetara a razgovarali smo da idemo i na 200 milimetara kako bi povećali domet na 70 kilometara, i da bežite”, rekao je Vučić.

Dodao je da u narednim danima očekuje eskalaciju sukoba u Ukrajini koja će po njegovim rečima, dodatno otežati poziciju Srbije u političkom i vojnom smislu.

“Pred nama je izazovan period, jasno je po izjavama predsednika Vladimira Putina da će veoma žestoko nastaviti borbu u Ukrajini. Očekujem velike promene na ratištu za par dana i u daljem političkom delovanju ka Srbiji i sa zapadne strane i od drugih medjunarodnih faktora”, rekao je Vučić.

Najavio je da će se večeras u Abu Dabiju sastati sa ministrom spoljnih poslova UAE i da će obaviti telefonski razgovor sa premijerom Španije Pedrom Sančezom.

“Ovde je geopolitika dominantna. Ovaj sajam je neverovatan jer su došli svi. Zapad ga smatra svojom teritorijom, a Rusi i Kinezi svojom prijateljskom teritorijom”, rekao je Vučić.

Ocenio je da će na jesen u Evropi doći do nestašice lekova kao i da će energetska situacija naredne zime biti “mnogo gora” u odnosu na ovu zimu.

“U svemu tome morate da se snađete. Naša zemlja će biti sve jača i sve snažnija, moramo da budemo jači jer su i svi oko nas sve snažniji”, rekao je Vučić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x