Vučić: Tržište radne snage zemalja Otvorenog Balkana obuhvatiće 11 miliona stanovnika

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Beta video printscreen
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će danas u Skoplju biti potpisana dva sporazuma i da bi od 1. marta trebalo da stupi na snagu potpuno slobodno tržište rada u zemljama inicijative Otvorenog Balkana – Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

“To je za nas velika i važna vest i mislim da će umnogome da doprinese stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i za domaće i za strane kompanije, prevazilaženju problema sa nedostajućom radnom snagom”, rekao je Vučić novinarima nakon sastanka “Zapadni Balkan – EU” u Skoplju.

Prema njegovim rečima, to znači pravljenje tržišta radne snage koje nije 6,7 miliona stanovnika (samo Srbija), već oko 11 miliona sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Naveo je da uz to ide i Protokol o identifikacionim brojevima, čime se “ulazi u novu fazu razgovora” kako da se olakša komunikacija građana, poslovnih ljudi, kompanija i u privatnom i u javnom sektoru. Ocenio je da inicijativa Otvoreni Balkan donosi “ogromnu korist u svakom smislu” svim zemljama učesnicima.

“Kolika je tu korist za Srbiju, ogromna. I za Severnu Makedoniju, i za Albaniju ali za nas posebno”, rekao je Vučić.

Naveo je da su lideri Zapadnog Balkana sinoć imali sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Džejmsom O’Brajanom i generalnim direktorom za susedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Gertom Janom Kopmanom.

“Bilo je veoma važno to što smo razgovarali sa O’Brajanom i Kopmanom i verujem da je važno da smo istakli želju da se formira zajedničko regionalno tržište, što bi značilo da se poštuju sloboda kretanja, roba, kapitala i ljudi”, kazao je Vučić.

Dodao je da je potrebno da Srbija do 15. marta izabere Vladu, kako bi izglasala važne zakone, da bi već u aprilu Evropa mogla da donese određene odluke o finansiranju.

“To prvo raspoređivanje manjih suma novca bi moglo da bude već u maju ili početkom juna, pre njihovih izbora 9. juna”, rekao je Vučić.

Ponovio je da bi zelene trake za kamione iz Srbije smanjile operativne troškove, ukoliko bi ih Srbija imala sa Evropskom unijom.

“Na tome ćemo da radimo i sa Hrvatskom i sa Mađarskom, ali za sve to je potrebno upravo ovo, što sam razgovarao sa Kopmanom. Nije da li ćemo moći da dobijemo 50 ili 100 miliona, to nije za potcenjivanje, ili 500 miliona, to je veliki novac i hvala EU na tome”, kazao je Vučić.

Dodao je da je jedina tema u Skoplju bila ekonomija, dodajući da će Severnu Makedoniju ponovo posetiti 27. januara, kada će se zajedno sa predsednikom te zemlje Stevom Panderovskim obratiti predstavnicima srpskog naroda na Svetosavskoj akademiji.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x