Vučić: Srbija spremna za izazove u 2022. godini

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je ocenio da će i u narednoj godini, koju će obeležiti pandemija i energetska kriza, sve zemlje nastaviti da bore za sebe i da se plaši da će takav scenarij biti dugoročan, ali da je Srbija spremna da se bori sa izazovima.

 

“U narednu godinu Srbija ulazi zdravih finansija i biće spremna da se uhvati u koštac sa svim što nam budućnot donosi”, rekao je Vučić u video obraćanju na otvaranju konferencije “The Economist: Svet u 2022” u Domu Narodne skupštine.

 

On je ukazao da će se globalni trendovi koji pogadjaju ceo svet odraziti na lične živote i da je zato neophodno jačanje sopstvenih resursa za ublažavanje posledica krize.

Srbija je, kako je rekao, posvećena rešavanju svih izazova, od aktuelnih do onih sa kojima će se čovečanstvo tek susresti, bilo da je u pitanju neka nova pandemija ili nestašića energenata, hrane i pijaće vode.

 

“Mnogo je izazova koji postaju iz dana u dan sve veći. Energetika je novo ratno polje kako za velike sile tako i za regionalne zemlje. Energenti postaju moćno oružje”, istakao je Vučić i dodao da je veliko pitanje kako će zemlje koje su energetski zavisne moći da se nose sa energetskom krizom.

 

Narednih godine će, kako je kazao, mnogo novca biti potrošeno na finansiranje energetske tranzicije, koja je važna u borbi sa klimatskim promenama, ali će to biti uradjeno tako da budu sačuvana javne finansije.

 

“Ako hoćemo čistu energiju neke odluke ćemo morati da donosimo sami, kao i u pandemiji”, rekao je Vučić i podsetio da se u Srbiji oko 68 odsto električne energije dobija iz uglja, a ostatak iz obnovljvih izvora i da njihov udeo treba da bude povećan u narednom periodu.

 

Po njegovim rečima Srbija ima rešenje i za globalna poskupljenja hrane i prekide u lancima snabdevanja.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x