Vučić: Srbija neće slati oružje u Ukrajinu, niti dozvoliti da ono ide preko njene teritorije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Aleksandar Vučić Facebook; arhiva
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija neće izvoziti oružje zaraćenim stranama u Ukrajini, kao i da neće dozvoliti da preko njene teritorije prolazi oružje namenjeno za taj rat.

Na vanrednoj konferenciji za novinare u zgradi Predsedništva u Beogradu, Vučić je kazao da će Srbija kontrolisati i svoje trgovce oružjem kako ono ne bi završilo u produčjima zahvaćenim ratom.

Vučić je rekao da je formiran tim za prikupljanje humanitarne pomoći za Ukrajinu, tim za izbeglice, kao i tim za prijem ranjenih iz te zemlje.

“Da vidimo možemo li poput Evropkse unije većom brzinom da izdajemo sve neophodne boravišne dozvole i državljanstva i to uskladimo po principima EU”, istakao je on.

Vučić je ponovio zaključke sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i rekao da će Srbija čuvati mir u regionu, da će biti popustljiva i neće odgovarati na “svakodnevne provokacije”.

Vučić: Srbija čuva svoju poziciju i na sednici UN se pridružila osudi napada na Ukrajinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Srbija proteklih dana, uprkos pritiscima, čuvala svoju poziciju u odnosu na ukrajinsko rusku krizu i da se na sednici Generalne skupštine UN pridružila osudi napada na Ukrajinu.

Vučić je u obraćanju javnosti rekao i da je za Srbiju važno da osudi urušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje članice UN.

Napomenuo je da  Srbija, zbog istorije, to nije smela to da prećuti, te dodao da se “u tekstu ne spominju bilo kakve sankcije”.

“Srbija je u prethodnim danima čuvala svoju poziciju, od ukupno 13 akata glasali smo za četri akta, a za devet nismo mogli, jer se ticalo uvođenja sankcija ili bankarskom sektoru ili avio-saobraćaju ili direktno pojedincima (u Rusiji)”, rekao je Vučić.

Naveo je i da to jeste principijalna, ozbiljna i odgovorna pozicija Srbije koja, kako je ukazao, nikada nije narušavala međunarodno pravo.

Vučić je, u kontekstu jačanja pritisaka na Srbiju, ukazao i na mogućnost promene rezolucije UN 1244 po pitanju Kosova i Metohije.

Naveo je, da se po saznanjima radi o ideji u nekim zemljama kao i albanskih lobista i da, kako je naveo ne isključuje tu mogućnost.

Prema njegovim rečima, planira se pokretanje inicijative o izbacivanje Rusije iz UN posle čega ostaje pritisak na Kinu, “da dodje do promene Rezolucije 1244”.

Naveo je i da posle toga Srbija više ne bi imala pravni osnov po kom bi se pozivala na međunarodno pravo.

Ukazao je i da tu spada i prizananje Kosova od strane država EU koje to do sada nisu uradile kao i od NATO.

“To je ideja albanskih lobista. Ne isključujem tu mogućnost”, rekao je on.

Ukazao je i da će Srbija, u narednim danima, u kako je naveo globalno izmenjim okolnostima “sama sebi čuvati ledja”.

Izrazio je uverenje da će Srbija uspeti u tome, te naglasio da se ” nikada više ne sme dopustiti da naša deca idu u sanduke”.

“Da li ćemo uspeti – hoćemo, dobro smo se pripremili i ovo je domaćinska zemlja a ima dosta toga i u slamaricama”, rekao je Vučić.

Napomenuo je i da se nada da “ovo (ukrajinsko ruska kriza) samo neće predugo da traje”.

Naglasio je od ljudi u Srbiji ništa neće biti sakriveno i da će, kako je naveo, o svemu biti blagovremeno obaveštavani.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x