Vučić pozvao Srbe na severu Kosova da ne nasedaju na provokacije:Ne sme biti napada na Euleks i Kfor

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Miloš Miškov
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas Srbe na severu Kosova i Metohije da “ne nasedaju na provokacije”, kao i da ne sme biti napada na Euleks i KFOR, navodeći da je najvažnije da se radi na očuvanju mira.

Vučić je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost izjavio za RTS da da “na samom terenu imamo tešku borbu za opstanak jednog naroda na svojim ognjistima, gde takozvana kosovska policija nema nikakvo pravo da bude na severu, osim da to bude u skladu sa Briselskim sporazumom Direktorat sever, koji je 96 posto sastavljen od Srba”.

On je rekao da su prištinske vlasti na sever Kosova upadale i sa specijalnim jedinicama i da je “reč o jednom pokušaju završavanja sa srpskim problemom na Kosovu i Metohiji, u kome učestvuje (kosovski premijer) Aljbin Kurti i prištinske vlasti, i dobar deo medjunarodne zajednice, koji se pravi da ne vidi šta se dešava”.

Povodom navoda da su Srbi koji su postavili barikade na severu Kosova napali pripadnike Euleksa, Vučić je rekao da “mi nemamo nijedan pokazatelj da je bio napad na Euleks”, i dodao da “napadi na Euleks i KFOR ne smeju da se dogadjaju”.

“Pred njima je teška noć, nadam se, imamo uveravanja iz KFOR-a i iz Evrope da neće preduzimati nasilne akcije protiv demonstranata. Mi smo preduzeli odgovarajuće mere na zaštiti naše otadžbine, u skladu sa tim izdao sam najvažnija narednjenja koja je Savet za nacionalnu bezbednost prihvatio”, kazao je Vučić ne precizirajući o kakvim naredjenjima je reč.

Dodao je da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović “razgovarao sa komandantom KFOR-a, i dobio uveravanja da KFOR neće dozvoliti protivpravni upad na sever Kosova i Metohije”.

Vučić je rekao da su specijalni izaslanik EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar najavili dolazak u Srbiju za 17. decembar, kada se očekuju, kako je naveo “važni razgovori”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x