Vučić položio venac na Spomenik junacima sa Košara u Beogradu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Objektiv TV video printscreen
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas u Beogradu venac na Spomenik junacima sa Košara povodom 23. godišnjice završetka te bitke između pripadnika Vojske Jugoslavije (VJ) i  “Oslobodilačke vojske Kosova” (OVK).

On je, na pitanje predstavnika udruženja boraca, rekao da će do kraja sedmice, verovatno u petak, razgovarati sa njima da se vidi kako može da se pomogne onima koji su teškom socijalnom položaju.

“Videćemo šta možemo da uradimo”, rekao je Vučić.

Bitka na Košarama trajala je od 9. aprila do 14. juna 1999, oko tog graničnog prelaza na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj napada bila je da se presecanjem komunikacije između jedinica VJ u Djakovici i Prizrenu, omogući kopnena invazija na Kosovo i ovladavanje prostorom Metohije.

U borbama su učestvovali delovi 125. i 549. motorizovane brigade VJ, elementi 63. i 72. specijalne brigade, kao i grupa stranih dobrovoljaca među kojima je najviše bilo Rusa.

S albanske strane učestvovali su pripadnici “OVK”, regularne albanske vojske, Legije stranaca i NATO avijacija, čiji su avioni svakodnevno bombardovali položaje VJ i otežavali dopremanje hrane, municije i pojačanja.

Tokom bitke uništeno je i pet tenkova regularne albanske vojske, u pokušaju da se tenkovima probije odbrana VJ.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x