Vučić: Plan razvoja Srbije do 2027. odnosi se na se sve ljude, svi moraju da pomognu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Printscreen Youtube/RINA.rs. Srbija
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je sinoć u Beogradu plan “Srbija 2027 – Skok u budućnost” koji ima šest prioriteta: podizanje životnog standarda građana, ubrzanu modernizaciju zemlje, razvoj infrastrukture, industrijalizaciju, poljoprivredu i životnu sredinu, integralni razvoj i EXPO 2027.

Vučić je rekao da se na tom planu dugo radilo, da je on sveobuhavatan, ambiciozan, rađen “sa mnogo energije, entuzijazma i ljubavi”.

“Sve što smo postigli je ništa u poređenju sa onim što planiramo. Ono što planiramo da uradimo je daleko veće od svega do sada”, istakao je on.

Dodao je specializovana međunarodna izložba EKSPO 2027 povod da se Srbija unapredi.

“Ono što je za nas važno je inkluzija. Ono što ćemo reći večeras se odnosi na sve ljude u Srbiji. Oni koji drugačije političke misli, na sve nacije. Svi moraju jednako da učestvuju i da pomognu”, naveo je Vučićć.

Po njegovim rečima, suština svih projekata je: “uspešna Srbija”, odnosno “Skok u budućnost 2027”.

“Videćete kroz projekte: moraćemo više da brinemo o onima koji su najsiromašniji, ili onima koji nisu imali dovoljno šansi u prethodnom periodu. Kao društvo možemo da napredujemo samo ako svima pružimo jedanku šansu”, rekao je Vučić.

Pozvao je privatni sektor da pomogne u realizacija plana razvoja Srbije do 2027. godine.

“Ukupna vrednost svega što smo stvorili 2023. bila je 33 milijarde evra, a na kraju 2027. bruto domaći proizvod će biti veći od 92,7 milijarde evra. Mogli bi da dođemo i do 100 milijardi evra uz povoljnije geopolitičke uslove. Mi ćemo za četiri godine biti u stanju da na godišnjem nivou stvorimo tri puta veću vrednost nego što smo mogli tada. To nije zabeleženo u istoriji Srbije”, rekao je Vučić.

Najavio je da će u februaru biti predstavljeno šta će sve biti urađeno za vojsku i druge organe bezbednosti.

“U naredne tri i po godine planiramo da za ove projekte uložimo ukupno 17,8 milijardi evra na nivou godišnjeg budžeta sa svim potrebama Republike Srbije”, rekao je Vučić.

Dodao je i pored tih ulaganja javni dug u ni jednom momentu ne sme preći 60 odsto BDP-a, a deficit tri odsto.

“Prosečna plata je pre 12 bila 330 evra, u decembru ove godine očekujemo 958 evra. U ovom momentu je 836 evra na nivou Srbije, a u 2025 prvi put će preći 1.000 evra, biće 1.056 na nivou Srbije. Naš je cilj da dostignemo prosečnu platu u decembru 2027. za Srbiju 1.400 evra”, rekao je Vučić.

Kako je istakao, očekuje se da će do kraja 2027. godine prosečna penzija u Srbiji biti 650 evra. “To će biti kvantni skok, skok u budućnost, za naše penzionere”, rekao je Vučić.

Istakao je da postoji mogućnost i da minimalac bude povećan na 800 evra, ali bi to donelo mnoge probleme sa investitorima, a “ozbiljna zemlja kao što je Srbija to sebi ne sme da dopusti”.

“Najvažnija tema je veštačka inteligencija. Ona će nam kroz nekih par godina doneti i lek protiv raka, pitanje je samo saradnje Amerike i Kine. To će značiti za zemlje koje nisu pripremljene ogromna okupljanja. Na stranu posledice po energetiku, na to smo apsolutno nepripremljeni”, rekao je Vučić.

Predstavljanju plana “Srbija 2027 – Skok u budućnost u Palati Srbija prisustvuju članovi Vlade Srbije, privrednici, rudari, deca koja boluju od retkih bolesti.

Na početku skupa intonirana je državna himna Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x