Vučić: Na Vidovdan biram put mudrosti umesto puta velike kuraži

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Miloš Miškov
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da na Vidovdan, kada se kako je rekao, uvek postavljalo pitanje da li je važnija hrabrost ili mudrost, bira put mudrosti umesto puta “velike kuraži”.

Navodeći da je Vidovdan “najvažniji simbol na našem nacionalnom nebu”, Vučić je na svečanosti povodom Vidovdana i stupanja na dužnost predsednika u drugom mandatu, kazao da Srbija mora da gleda u Evropu radi “budućnosti naše dece” ali i da istovremeno sačuva samosvojnost i pravo da ima mišljenje koje kako je rekao, ne mora svima da se svidi.

“Valjda je i to Evropa, različitost i pravo na drugačije mišljenje”, rekao je Vučić na svečanosti u Palati Srbija u Beogradu.

Ocenio je da je lakše reći da se treba držati hrabrosti ali i dodao da gradjani moraju znati da plate i penzije dobijaju zahvaljujući, kako je rekao, pameti, mudrosti i privlačenju investicija.

“Srbija danas korača brzo napred, usudiću se da kažem brže nego ikad u istoriji. Srbija će biti uspešna zemlja koja je na evropskom putu ali koja se ne odriče tradicionalnih prijateljstava i koja nikom neće dozvoliti da ugrozi njenu nezavisnost”, kazao je Vučić.

On je ocenio da bi se uz istoriju kakvu je imao, srpski narod bez Vidovdana “odavno utopio u veće narode”.

“Za nas je Vidovdan najprecizniji način merenja vremena. Putokaz i zvezda čiji sjaj pratimo. Naši su preci na Vidovdan branili civilizaciju, kulturu i iskonske, neko bi danas rekao evropske, a svakako srpske vrednosti. Vidovdan je ideal i moralna vertikala”, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je povodom praznika dodelio državna odlikovanja kako je rekao, najistaknutijim gradjanima i prijateljima Srbije koji su po njegovim rečima, simboli i putokazi koje treba pratiti.

Orden Republike Srbije sa lentom pripao je bivšem japanskom premijeru Šinzu Abeu za unapredjenje odnosa dve zemlje a orden Karadjordjeve zvezde I stepena akademicima Vasiliju Krestiću i Svetislavu Božiću, episkopu budimskom SPC Lukijanu, novinarki Ljiljani Smajlović kao i Slovačkoj evangeličkoj crkvi u Srbiji i Gimnaziji u Čačku.

Priznanja su, izmedju ostalih, dobili i selektori fudbalske i košarkaške reprezentacije Srbije, Dragan Stojković i Svetislav Pešić, britanski glumac Rejf Fajns, italijanski tenor Andrea Bočeli i portugalska fado pevačica Mariza.

Svečanosti su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministri Vlade Srbije, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i premijerka Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović, bivši predsednici Srbije Tomislav Nikolić i Milan Milutinović kao i crkveni velikodostojnici.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x