Vranjska Banja ima najtoplije izvore vode u Evropi (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti/OSR
Podelite vest

 Ušuškana u istoimenoj kotlini Vranjska Banja predstavlja još jedan prirodni biser Južne Srbije.

Vranjska Banja dobro je povezana sa svim krajevima Srbije, a odlikuje je prelepa priroda i dobro iskorišćeni lekoviti potencijali.

Dolina Banjske reke, koja je desna pritoka Južne Morave, obrasla je gustom šumom, u njoj je smeštena Vranjska Banja, a nalazi se na 420 metara nadmorske visine.

Okružena je planininama sa visokim vrhovima koji se pružaju na blizu 2.000 metara nadmorske visine.

Vrnjaska Banja je banja sa najtoplijim izvorima lekovite vode u Evropi. Temperatura najtoplije vode koja izbija na ovom području iznosi, neverovatnih 96 stepeni Celzijusa. Na nekim mestima voda izbija u formi pregrejane vodene pare, čija temperatura prelazi 110 stepeni.

Zahvaljujući ovim vrelim termomineralnim izvorima, Vrnjaska Banja je poznata u celoj Evropi. Ima nekoliko ovakvih izvora koji formiraju jednu posebnu hidrotermalnu zonu koja zauzima prostor od čak 60 kilometara. Neki od njih su: Sumporoviti izvor, Mešoviti izvor, Gvožđeviti izvor, Vrući izvor, Velika česma…

Ove tople lekovite mineralne vode zahvaljujući svom hemijskom sastavu i temperaturi pomažu u lečenju i tretmanima raznih oblika reumatizma, ginekoloških oboljenja (sterilitet u početnoj fazi), posttraumatska stanja (stanja nakon povreda, hirurških intervencija), bolesti disajnih organa, neuralgije, bolesti organa za varenje i anemije.

Vrnjaska Banja, osim po svojim vrelim izvorima lekovite vode, čuvena je po manifestaciji koja se tradicionalno održava pola veka – manifestaciji „Dani karanfila“, na kojoj je smotra narodnog stvaralaštva, tradicionalnih jela, ručnih radova, tradicionalnih zanata, narodnih nošnji, folklora, kao i izbor za Mis karanfila.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x