Vozaču “audija” smanjena kazna za nesreću u Nišu u kojoj su stradale dve osobe

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: B.Lj.
Podelite vest

Apelacioni sud u Nišu smanjio je kaznu Nemanji Stamenkoviću (20) sa sedam godina zatvora na šest, zbog toga što je vozilom “audi” na Bulevaru Medijana u Nišu uzazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su na trotaru stradali Andrej Prekljušaj (12) i Dejan Ilić (48).

Portparol Apelacionog suda Snežana Milošević saopštila je danas da je Apelacioni sud delimično usvojio žalbu branioca i to u delo odluke o krivičnoj sankciji.

“Stamenkoviću je ostala mera zabrana upravljanja motornim vozilom “B” kategorije u trajanju od pet godina. Obavezan je na plaćanje troškova, a oštećeni su radi ostvarivanja imovinsko pravnog zahteva upućeni na parnicu”, kazala je Milošević.

Objašnjeno je da je Apelacioni sud cenio utvrdjene olakšavajuće okolnosti na nešto drugačiji način u odnosu na Osnovni sud, u smislu odredbi zakona koji regulišu odmeravanja kazne.

“Apelacioni sud je ocenio da je kazna zatvora od šest godina adekvatna i učinjenom delu i učiniocu”, rekla je Milošević.

Nesreća na Bulevaru Medijana dogodila se 4. januara 2021. godine, oko 20.30 minuta.

Tokom sudskog procesa koji je vodjen u Osnovnom sudu u Nišu ustanovljeno je da se Stamenković vozeći automobil “audi A6 Quatro” brzinom od 131 kilometara na sat na deonici na kojoj je maksimalno dozvoljeno 60 kilometara na sat, izleteo s kolovoza na trotoar i pokosio pešake.

Od siline udarca dečak je preleteo preko dva metra visoke ograde niškog vodovoda i stradao na licu mesta, dok je Ilić ubrzo preminuo u niškoj bolnici.

U toku sudskog postupka okrivljeni je negirao krivicu i tvrdio da mu je pozlilo u vožnji zbog čega je privremeno izgubio pamćenje.

Medjutim, veštaci su ustanovili da je bio potpuno svestan i da pati od manjka empatije i “autentičnog osećaja krivice”.

Neposredno pre izricanja presude Stamenković se obratio porodicama stradalih i izvinio im se.

Presuda Apelacionog suda je pravosnažna, na nju postoji mogućnost izjavljivanja samo vanrednih pravnih lekova koji ne odlažu njeno izvršenje.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x