Vojvođanske organizacije: Policijsko, političko i urbanističko nasilje na Šodrošu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)
Podelite vest

Grupa organizacija iz Vojvodine protestovala je danas protiv, kako su naveli, policijskog nasilja i hapšenja aktivista na Šodrošu i pozvala Novosađane da podrže aktivističku borbu protiv urbanističkog uništavanja grada.

Organizacije su pozvale Novosađane da ustanu u zaštitu aktivista koji su “izloženi državnoj toruri i podrže njihovu borbu za očuvanje grada kojeg gradske vlasti temeljito i sistemski devastiraju”.

Saopštile su da je danas na Šodrošu “bez ikakvog stvarnog razloga” uhapšeno desetak aktivista, među njima i “osobe koje imaju više od 70 godina”.

“Država Srbija, gradska vlast i policija ponovo primenjuju nasilne i anticivilizacijske metode nad aktivistima koji se bore za očuvanje prirodne oaze Šodroša, odnosno dragocenog šumskog pojasa na Dunavu koji se trenutno vavarski besomučno i protivzakonito uništava”, navodi se u saopštenju.

Organizacije navode da su nasilje sprovodili mnogi odredi policije u punoj opremi.

“Oni se prema demonstrantima odnose sa ponižavanjem, ne libeći se da primenjuju nasilje, čak i pred predstavnicima medija”, navodi se u saopštenju.

Već dugo se građanski aktivisti i pripadnici opozicionih partija bore protiv izgradnje novog mosta na rukavcu Dunava, u oazi zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta koju Novosađani koriste za rekraciju, odmor i ribolov.

Saopštenje su potpisali Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”, Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanska politikološka organizacija, Zelena mreža Vojvodine, Centar za interkulturnu komunikaciju CINK, Građanska akcija Pančevo i Centar za održive zajednice.

Novosadski pokret Bravo! i aktivisti okupljeni oko “Šodroš survajver kampa” zatražili su da aktivisti koji su privedeni tokom današnjeg protesta na Šodrošu i Kameničkoj adi budu hitno pušteni.

U saopštenju koje potpisuju te dve organizacije, podseća se da je više aktivista privedeno kada su seli na put pokušavajući da spreče prolazak kamiona za izvlačenje posečenog drveća.

Dodaje se i da je za privedene aktiviste organizovana pravna pomoć.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x