Vojni sindikat Srbije: Tri ministarstva godinama opstruišu kolektivne ugovore u Vojsci Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Ilustracija Foto: Srbija vesti

Vojni sindikat Srbije (VSS) saopštio je da su tri ministarstva Vlade Srbije odgovorna za opstrukciju i sprečavanje njihovih brojnih kolektivnih prava iz radnog odnosa profesionalnih vojnika u poslednjih pet godina.

U saopštanju VSS je precizirao da su za opstrukciju kolektivnih ugovora sa pripadnicima vojske odgovorni Ministarstvo odbrane, Ministarstvo za rad, zaopošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

„Jedini koji danas u javnom sektoru nemaju kolektivni ugovor, a već sedam godina imaju reprezentativni sindikat, jesu zaposleni u vojsci, odnosno u delatnosti odbrane“, navodi se u saopštenju VSS.

Prema navodima tog sindikata „katastrofalno loš, robovlasnički odnos države prema profesionalnim pripadnicima vojske, doveo je do toga da vojsku u poslednjih pet godina napusti njih preko 10.000“.

„Danas se očajnički, vojni piloti proizvode kroz šestomesečni kurs za rezervne oficire, u njihovoj četvrtoj deceniji života, dok je oni sa tek završenom pilotskom vojnom akademijom masovno napuštaju“, piše u saopštenju.

Istakli su da je zakonom odredjeno da kolektivni ugovor u ime zaposlenih zaključuje reprezentativni sindikati, ali da resorna ministarstva „opstruišu utvrdjivanje reprezentativnosti VSS“, da bi, kako su ocenili, sprečili pripadnike Vojske Srbije da zaključe kolektivni ugovor.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x