VOICE: Buduća regionalna deponija u Novom Sadu ugroziće naselja i prirodna staništa

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija, Foto: Pixabay/Pexels
Podelite vest

Ukoliko odluka o izgradnji regionalne deponije u Novom Sadu bude sprovedena, biće ugrožena pojedina naselja u tom gradu, kao i pojedina prirodna staništa, ocenio je novosadski portal VOICE.

Ukoliko regionalna deponija bude izgrađena na način na koji se to namerava, biće prekršena zakonom propisana minimalna udaljenost spoljašnje granice deponije od najbližeg objekta naseljenog područja u naselju Nemanovci, čiji meštani već deset godina vode borbu da spreče proširenje gradske deponije u Novom Sadu i njeno prerastanje u regionalnu.

“Ovde, u Nemanovcima, žive ljudi koji nisu ovde povremeno, već su stalno nastanjeni”, kazala je za VOICE stanovnica Nemanovaca, Mirjana Šuljmanac Šećerov.

“Pozdravljam to da deponiju žele da urede, ali da Novi Sad ne zna da se na ovom mestu planira regionalna deponija za potrebe osam opština, toliku neobaveštenost ne mogu da shvatim da građani Novog Sada ne shvataju kakva je to opasnost”, upozorila je ona.

Diplomirani inženjer iz Nemanovaca Aleksandar Nikolić rekao je za VOICE da će izgradnjom regionalne deponije biti ugrožena i “Kasapska ada”, koja je proglašena za prirodno stanište zaštićenih i strogo zaštićenih divljih vrsta od nacionalnog značaja.

Reč je o jezeru i okolnom močvarnom zemljištu koje se nalazi uz rubni deo sadašnje gradske deponije, na nekoliko stotina metara udaljenosti od naselja Nemanovci.

Osam od 12 opština južnobačkog okruga čine predmetni region za upravljanje otpadom: Grad Novi Sad, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas.

Sadašnja gradska, a buduća regionalna deponija, nalazi se na svega šest kilometara vazdušnom linijom od centra Novog Sada.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x