VODOPAD BLEDERIJA skriveni dragulj Đerdapa (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

VODOPAD BLEDERIJA: Luka Stojković
Podelite vest

Skoro neistraženi Vodopad Blederija  nalazi se na samo 31 km od Kladova i 4 km od sela Reke. Upravo ovaj do nedavno malo posećeni vodopad, danas je omiljeno mesto meštana ovog kraja.

Vodopad Blederija je pomalo sakriven od očiju javnosti, upravo je to njegova najveća vrednost.

Do njega se dolazi kada se ide od Kladova ka Brzoj Palanci. Kada se već uđe u palanku, kod znaka za vodopad skreće se desno. Stiže se do sela Reka, prolazite naseljeno mesto i nastavljate put zemljanom trasom.

“Put do samog vodopada je lagan, možete kolima doći do njega preko 2 drvena mostića. Put je makadam, bez većih rupa”, kaže Luka Stojković, reporter redakcije Vidi Srbiju.

Do samog vodopada stiže se pešaka, nizbrdo.

“Kako smo se približavali i silazili klizavim putićem do vodopada, osmeh je bio sve veći a prizor koji se otkrivao sve čarobniji. Napokon posle truda koji se na kraju isplatio došli smo na bajkovito mesto zvano Vodopad Blederija”, kaže uz osmeh Luka.

Reka Blederija izvire na 190 metara nadmorske visine, a nizvodno od vodopada u nju se ulivaju Sokolovica i Suvaja i nastavlja kao Blederija do spoja sa Ravnom rekom. Svoj put over reke nastavljaju prema Dunavu kao Reka ili Rečka reka.

“Prozirno plavetnilo koje odmara pogled, hladna voda koja nije baš za kupanje i par razigranih ribica čine ovaj prizor posebnim. Sve ukupno  vodopad sa prelepim ‘padom’ i  netaknuta priroda je ono što nas je oduševilo i ostavilo bez daha”, kaže Stojković.

U blizini glavnog vodopada postoji i jedan manji koji daje svoj doprinos lepoti ovog predela.

Vodopad Bederija u brojkama izgleda ovako: Visok je oko 7 metara, voda se obrušava u obliku zavese i puni malo tirkizno jezero. Debljina bigra je od 5-10 metara, a kako bigrena prečaga ima oblik potkovice ispod nje teku i manji slapovi.

VODOPAD BLEDERIJA: Luka Stojković

Za ovaj kraj vezana je i priča da je ovuda prolazila prečica rimskog puta iz Poreča, preko Miroča, ka Dunavu i Ključu, dok Trajan nije probio put kroz Kazane. Postoji i inicijativa da ovuda prođe Evropski pešački put E-4.

The gallery was not found!

Još uvek je u funkciji i vodenica potočara koja je jednako zanimljiva turistima koji obilaze ovaj predeo.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x