Vlada Srbije kategorisala brze saobraćajnice kao moto-puteve i usvoljila druge uredbe

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Vlada Srbije usvojila je na sednici Zaključak kojim će novčana pomoć od po 20.000 dinara, počev od 30. novembra, biti isplaćena korisnicima penzija, privremenih naknada – invalidima rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti i invalidnoj deci – korisnicima privremene naknade kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Pomoć će dobiti i korisnici koji će ostvariti ovo pravo, zaključno sa 23. novembrom ove godine, a kojima će rešenje o ostvarivanju prava biti doneto nakon tog datuma, navedeno je u saopštenju.

Članovi Vlade usvojili su i Zaključak o saglasnosti da se vlasnicima životinja isplate sredstava za uginule i ubijene životinje od afričke kuge svinja.

Na sednici je usvojena i Uredba o dopuni Uredbe o kriterijumima za kategorizaciju javnih puteva kojom se uvodi nova kategorija državnih puteva – I M – motoput, čime će se znatno uticati na povećanje bezbednosti saobraćaja.

Kako je navedeno, u toj kategoriji biće putevi koji saobraćajno povezuju privredno značajna naselja na teritoriji države, koji su namenjeni isključivo za motorni saobraćaj i sadrže fizički razdvojene kolovoze po smerovima, sa najmanje dve saobraćajne trake za svaki smer i biće označeni saobraćajnom signalizacijom na plavoj podlozi.

Precizirano je da će na teritoriji Srbije kao motoput biti kategorisani

  • državna granica sa Mađarskom (granični prelaz Bački Breg) – Sombor – Kula – Vrbas – Srbobran – Novi Bečej – Kikinda
  • Državna granica sa Rumunijom (granični prelaz Nakovo),
  • veza sa državnim putem Ab (petlja Kać) – Novi Sad – Irig — Ruma;
  • Šabac – Loznica – državna granica sa Boskom i Hercegovinom (granični prelaz Trbušnica),
  • veza sa državnim putem 13 (petlja Kovilovo) – Pančevo (veza sa državnim putem 10),
  • Beograd (veza sa državnim putem M4) – Beograd (Bogoslovija).

Kao motoput biće kategorisani i veza sa državnim putem A1 (letlja Požarevac) – Požarevac – Veliko Gradište – Golubac – Donji Milanovac – Brza Palakka, Kladovo – Negotin – Zaječar – Kšaževac – Svrljig – veza sa državnim putem A1 (petlja Malča), Paraćin – Zaječar – državna granica sa Bugarskom (granični prelaz Vrška Čuka), Mali Požarevac – Mladenovac – Aranđelovac, Batočina – Kragujevac – Knić – veza sa državnim putem A5 (Katrga), Kraljevo – Raška – Novi Pazar – Duga Poljana – Sjenica, Raška – Leposavić – Zvečan – Kosovska Mitrovica, Novi Beograd (Vojvođanska ulica)- letlja Surčin Jug, Petlja Beograd-petlja Mostar-petlja Bubanj potok i drugi.

Vlada je usvojila i izmenjenu Uredbu o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije za 2023. godinu zbog velikog interesovanja podnosilaca prijava, kao i velikog broja pristiglih prijava na Javni konkurs za dodelu tih sredstava.

Do 30. oktobra odobrena su sredstva za kupovinu 657 kuća sa okućnicom, a Programom je planirano da se odobri kupovina još 330.

Na sednici je usvojena i izmenjena Uredba o utvrđivanju Programa standardizovanog seta usluga za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike u 2023. godini koji se realizuje preko akreditovanih regionalnih razvojnih agencija.

Objašnjeno je da je razlog za donošenje ovog akta leži u velikom interesovanju privrednih subjekata za taj program, jer je njegov cilj unapređenje kvaliteta ljudskih resursa tako što će se potrebne obuke, savetodavne i mentoring usluge učiniti dostupnim malim i srednjim preduzećima na lokalnom hivou, bez naknade.

Ukazano je da će se učinak ogledati u broju obučenih lica i privrednih subjekata koji su koristili te usluge.

Zbog velikog interesovanja podnosilaca prijava, usvojena je i Uredba o izmeni Uredbe o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva na teritoriji Srbije za 2023. godinu, kojom se odobravaju sredstva za kupovinu dodatnih devet minibuseva.

Prethodno su bila omogućena bespovratna sredstva za kupovinu 17 minibuseva za te potrebe, a imajući u vidu da je pristigao veći broj prijava koje ispunjavaju propisane uslove, odobrena su sredstva za ukupno 26 prijava, što će u praksi značiti da je 26 jedinica lokalne samouprave na taj način rešilo pitanje seoskog prevoza, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Članovi Vlade Srbije usvojili su i odluke o utvrđivanju centra Rume za prostorno kulturno-istorijsku celinu, utvrđivanju Vatrogasnog doma u Barandi za spomenik kulture, kao i o prestanku svojstva kulturnog dobra stambene zgrade u Štrosmajerovoj ulici u Zrenjaninu pošto se nalazi u urušenom i nereprezentativnom stanju čime je izgubila autentičnost, odnosno spomenička svojstva zbog kojih je svojevremeno proglašen za nepokretno kulturno dobro.

S obzirom na razloge zbog kojih je kuća prograšena za nepokretno kulturno dobro, a o čemu svedoči spomen ploča koja još uvek stoji na uličnom fadasnom zidu, predlaže se da se pre uklanjanja objekta,trajno odloži na čuvanje u depo Narodnog muzeja u Zrenjaninu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x