Vlada usvojila predlog rebalansa budžeta, fiskalni deficit manji od planiranog

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2023. godinu, kojim je predviđeno da ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijardi dinara i veći su nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom za 60,6 milijardi dinara, saopštila je Vlada.

“Predviđen fiskalni deficit budžeta Srbije iznosi 227,5 milijardi dinara, što je 2,8 odsto Bruto društvenog proizvoda (BDP). Inicijalno je projektovano 3,3 odsto, odnosno 264 milijarde dinara, tako da je postignut bolji rezultat od planiranog”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se rebalansom budžeta obezbediti sredstva za nove kapitalne projekte i investicije i to dodatnih 23 milijarde dinara, kao i da su ta izdvajanja povećana sa 427,2 milijarde na 452,3 milijarde dinara, što je 5,6 odsto BDP.

“To znači novac za obilaznicu oko Kragujevca, početak izgradnje neophodne infrastrukture za specijalizovanu izložbu EXPO, tunel u centru Beograda Karađorđeva – Bulevar Despota Stefana, radove na izgradnji beogradskog metroa i Fruškogorski koridor. Deo sredstava biće namenjen i za dodatne subvencije u poljoprivredi, kao i za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu”, piše u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x