Vlada: Dopunjena odluka o privremenom ograničenju izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay.com
Podelite vest

Vlada Srbije donela je danas dopunjenu odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo kojom se ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na predlog Komisije, odobrava preraspodela nerealizovane količine ulja po izdatim dozvolama za maj, a nakon dostavljenog izveštaja Uprave carina o izvozu.

Kako se navodi u saopštenju vlade, odluka je doneta kako bi se omogućila realizacija zaključenih urovora, a imajući u vidu da se izvoz iz logističkih razloga odvija otežano.

“S obzirom na to da je Srbija, kao i mnoge druge zemlje, suočena sa sve većim izazovima zbog zagadjenja i klimatskih promena, članovi vlade doneli su odluku o obrazovanju Medjuresorne radne grupe za reformu javnih finansija radi ostvarivanja ciljeva ‘zelene agende’. Osnivanje Radne grupe predstavlja korak dalje ka ostvarivanju zelenijeg, efikasnijeg i manje ugljenično intenzivnog razvoja”, navodi se.

Na današnjoj sednici vlade data je i saglasnost na program Razvoj – “zeleni” program saradnje nauke i privrede, koji se ubraja u jedan od programa od javnog interesa za Srbiju.

Program će se realizovati, kako stoji u saopštenju, putem naučno-istraživačkih projekata i imaće za cilj praktičnu podršku saradnji nauke i privrednog sektora, zasnovanoj na korišćenju raspoloživih naučnih potencijala i finansiranju istraživačkih projekata, kao i primenu njihovih rezultata na dalji razvoj društva i privrede u celini.

“Na ovaj način pružiće se podrška održivom razvoju i podizanju nivoa kvaliteta životne sredine rešavanjem problema koji dovode do neželjenih klimatskih promena, zagadjenja životne sredine, gubitka biodiverziteta i neodrživog korišćenja prirodnih resursa. Istovremeno omogućiće se bolje praćenje, izveštavanje i sprečavanje zagađenja vazduha, vode, zemljišta i proizvoda široke potrošnje”, navodi se u saopštenju.

Kao program od javnog interesa, usvojen je i program Prizma Fonda za nauku Srbije, kojim se odredjuju uslovi raspisivanja i postupak sprovodjenja javnog poziva za naučno-istraživačke projekte iz različitih oblasti.

Vlada Srbije obrazovala je Komisiju za regulatorni okvir unapredjenja zapošljavanja Roma u javnom sektoru – nacionalne manjine koja je prepoznata kao ranjiva i teže zapošljiva grupa stanovništva.

Komisija će se baviti pitanjima obrazovanja i poboljšanja socijalnog i ekonomskog položaja ove manjine, što je jedno od od ključnih pitanja demokratskog razvoja Srbije.

Vlada Srbije usvojila je Strategijski master plan razvoja turizma Beograda za područje arheološkog nalazišta Belo brdo, Vinča.

“Izrada plana jedan je od koraka u ostvarenju cilja da arheološko nalazište Belo brdo u Vinči postane dobro uredjeni arheološki park s različitim namenskim sadržajima u cilju prezentovanja arheološkog nasleđa i obezbedjenja uslova u kojima će svi učesnici, istraživači, kustosi, stručnjaci u zaštiti, lokalna zajednica i posetioci učestvovati ravnopravno i usaglašeno”, stoji u saopštenju vlade.

Na predlog ministarstva kulture i informisanja, vlada je donela odluku da se crkve Vaznesenja gospodnjeg u Drenovcu, Svete trojice u Brdarici i Svetog velikomučenika Georgija u Mačvanskom Pričinoviću, proglase za spomenike kulture, a imajući u vidu njihov kulturno istorijski značaj.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x