Vesna Pešić: Vučić zarazio društvo ‘putinofilijom’, sad ima otpor koji je sam stvarao deset godina

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL/MO)
Podelite vest

Sociološkinja Vesna Pešić ocenila je da je predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić 10 godina stvarao desničarske stranke i organizacije u Srbiji i da je uz pomoć tabloida “zarazio društvo više putinofilijom, nego rusofilijom”, na čemu se zasniva desnica u Srbiji.

“Vučić sada ima otpor koji je sam stvarao deset godina”, ocenila je Pešić u emisiji “Pola sata Demostata”, istraživačko-izdavačkog centra Demostat.

Prema njenim rečima, Vučić kontroliše neke od tih organizacija, ali druge, poput Dveri, Nove Demokratske stranke Srbije i Narodne stranke – ne kontroliše, uz ocenu da je Narodna stranka “ekstremno desničarska stranka”, dok je njen lider Vuk Jeremić “uvek bio nacionalista”.

Navela je i da pripadnici desničara koje kontroliše Vučić “spuštaju ton” kad je reč o Kosovu i da se to jasno vidi u njihovim gostovanjima na televizijama s nacionalnim frekvencijama.

Komentarišući to što su lideri Demokratske stranke i Pokreta Srce, Zoran Lutovac i Zdravko Ponoš, protiv sporazuma EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, Vesna Pešić je rekla da “oni nisu nikakvi političari”.

Pešić je ocenila da lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas “zvanično drži proevropsku liniju” zajedno sa liderom Pokreta slobodnih građana Pavlom Grbovićem, koji je u Skupštini Srbije rekao da podržava sporazum, dok je, prema njenim rečima, pokret Ne davimo Beograd “politički prilično neartikulisan”. Za socijaliste je rekla da su “proruska struja i kombinatori koji ne mogu da održe stranku bez javnih preduzeća”.

Govoreći o sporazumu EU o normalizaciji odnosa, Pešić kaže da to nije krajnji međunarodni ugovor između Srbije i Kosova, već prelazni kojim bi trebalo da se normalizuje odnos dve strane, jer svetske sile žele da spreče eventualni sukob na Kosovu.

Taj sukob, kako je dodala, išao bi u korist Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu, jer bi se u tom slučaju smanjio pritisak na Moskvu zbog rata u Ukrajini.

“Zbog tog velikog svetskog pitanja, oni se sad ne upuštaju u naše unutrašnje stvari već traže od Srbije da potpiše… To neko zove i mirovnim sporazumom, da ne bi došlo do sukoba. To je francusko-nemački sporazum, a to nije priznavanje Kosova kao međudržavni akt. To je politički, a ne državni ili pravni akt”, navela je Pešić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x