Veljanovski: Luksemburški regulator izrekao opomenu N1 pod pritiskom stalnih primedbi REM-a

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Beograd, 28.12.2021. - Okrugli sto "Snazne reakcije protiv dezinformacija i govora mrznje" odrzan je danas u Medija centru u Beogradu. Govorili su sociolog Ratko Bozovic, profesori Fakulteta politickih nauka Rade Veljanovski i Miroljub Radojkovic, psiholog Zarko Trebjesanin i drugi. (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO)
Podelite vest

Univerzitetski profesor u penziji Rade Veljanovski ocenio je danas da se može pretpostaviti da je luksemburško regulatorno telo (ALIA) izreklo opomenu televiziji N1 jer je bilo pritisnuto stalnim primedbama srpskog Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Ali i ovaj primer je poučan. Ako je REM-u ovaj slučaj toliko bitan i na njemu insistira, to još više otvara pitanje zašto nije u velikom broju drugih slučajeva koristio svoje ingerencije i izricao mere za koje nije morao nikoga da konsultuje”, napisao je Veljanovski u autorskom tekstu za list Danas.

Prema njegovim rečima, primera govora mržnje, nasilja, promocije ratnih zločinaca, njihovog uključivanja u program iz zatvora, bilo je u mnogo većem broju na televizijama koje su od tog istog REM-a “i posle takvih ogrešenja o zakon, moral i pravila novinarstva, dobile dozvole za nacionalno pokrivanje.

“U takvom ponašanju našeg regulatora nije moguće ne uočiti stav da bi kritičke medije trebalo istisnuti iz medijske ponude, a javnu sferu prepustiti samo apologetama vlasti”, ocenio je Veljanovski.

ALIA je opomenula televiziju N1, koja je registrovana u Luksemburgu, zbog emisije “Fikus za šefa” iz serijala “Junaci doba zlog”, u kojoj je premijerka Ana Brnabić upoređena sa blagajnikom nacističkog logora Majdanek (Poljska).

Veljanovski naglašava da je REM to poređenje okarakterisao kao neprikladno i banalizovanje zločina iz Drugog svetskog rata u tom logoru, ali da je ALIA opomenu izrekla uz konstataciju da stav emisije u trenutnim političkim okolnostima u Srbiji treba “tretirati kao otvorenu kritiku vladajuće stranke, a ne govor mržnje usmeren ka Ani Brnabić”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x