Velika pažnja unapređenju položaja pripadnika romske nacionalne zajednice

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov čestitao je Svetski dan Roma – 8. april pripadnicima romske zajednice i romskim institucijama i organizacijama, poručivši da je to njihov najznačajniji praznik, dan kojim se proslavlja romska kultura.

Žigmanov je istakao da je neophodno podizanje svesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju, a kojih, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Srbiji živi 147.604 i po broju su treća nacionalna manjina u našoj zemlji.

Vlada Srbije i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog posvećuju veliku pažnju unapređenju položaja pripadnika romske nacionalne zajednice i njihovom uključivanju u društvo.

To se čini u partnerstvu sa brojnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave i romskim organizacijama, pre svega sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine, na različite načine i sa različitim programskim sadržajima, svesni da ti procesi, ako želimo da budu uspešni, nikad ne idu ni brzo ni lako, i da sve što je do sada urađeno, ma koliko bilo značajno, još uvek nije dovoljno.

U važećim dokumentima definisan je glavni cilj – unapređenje kvaliteta života Roma i Romkinja, uz uvažavanje ljudskih i manjinskih prava, eliminisanje diskriminacije i ciganizma kao oblika rasizma, kao i postizanje veće socijalne uključenosti Roma i Romkinja u svim segmentima društva.

Takođe, Republika Srbija posvećeno i predano radi na ostvarenju Strategije kroz primenu Akcionog plana.

Resorno ministarstvo radi i na jačanju institucionalnih struktura i okvira na nacionalnom, ali i lokalnim nivoima za rešavanje izazova sa kojima se Romi suočavaju kroz uspostavljanje Koordinacionog tela za unapređenje položaja Roma i Romkinja, kroz mrežu lokalnih koordinatora za romska pitanja i kroz usvajanje akcionih planova na lokalnom nivou.

Očekuje se skoro formiranje novog saziva Koordinacionog tela kojem će predsedavati predsednica Vlade Ana Brnabić, a čiji će članovi biti skoro svi ministri u Vladi.

Svetski dan Roma, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog obeležiće u Somboru priređivanjem bogatog programa, u partnerstvu sa Koordinacionim telom za unapređenje položaja i socijalno uključivanje Roma i Romkinja.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x