Večeras svečano u Novom Sadu, gradovi masovno otkazali slavlja na trgovima za doček Srpske nove godine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Prema do sada dostupnim informacijama, za Srpsku novu godinu biće veselo samo u Novom Sadu. Novi Sad od večeras postaje i zvanično Evropska prestonica kulture, a tim povodom najavljeni su umetnički performansi kao i brojni koncerti. Ranije su otkazani nastupi estradnih zvezda u Beogradu, Nišu, Čačku, Ivanjici, Leskovcu i Pokuplju.

Godina titule Evropske prestonice kulture danas će svečano biti otvorena u Novom Sadu u okviru programskog luka “Doček”.

“Kao jedinstvena proslava u Evropi, ‘Doček” spaja dve umetnosti, dva pisma, dve nove godine, dva dana, dva računanja vremena, pa će tako Doček 7530 doneti svojevrsnu proslavu koja pomera granice i staviti Novi Sad u centar evropskog kulturnog života”, saopštila je fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Centralni dogadjaj svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture počeće u 20 sati 22 minuta proslavom “Zeniteum – 2022” reditelja Dragana Živadinova, na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine.

Navodi se da će proslava kroz umetnost slaviti velika imena srpske nauke – Milevu Marić Anštajn i Milutina Milankovića.

Publika će svečano otvaranje moći da prati i u prenosu uživo na drugom programu Radio-televizije Srbije (RTS) i prvom programu Radio-televizije Vojvodine (RTV), kao i na sajtu novisad2022.rs

Što se koncerata tiče, oni počinju nakon 21 sat i biće organizovani u skladu sa merama zbog pandemije.

Od bogatog programa, izdvajamo da će Josipa Lisac nastupati u Sinagogi, Damir Urban u Reformatorskoj crkvi, Matija Dedić u Kulturnoj stanici Eđšeg, Bilja Kristić i Bistrik Orkestar u NIS sali.

Jedan od najpopularnijih britanskih elektronskih sastava Morcheeba, nastupiće u Pozorištu mladih, u Gradskoj koncertnoj dvorani francuski bend Nouvelle Vague, kao i klarinetista Andreas Ottensamer, dok će kraljica fada Carminho nastupati u Srpskom narodnom pozorištu.

U Novosadskom pozorištu će nastupiti finski džez muzičar Jimi Tenor, a u Crkvi imena Marijinog američka pevačica Chrysta Bell.

Prostor SKCNS Fabrika ugostiće britanski broj jedan d’n’b zvuka, Rudimental DJ, dok će kantautorka Bojana Vunturišević nastupiti u Kulturnoj stanici Svilara.

 Grad Zrenjanin organizuje večeras doček Nove godine po julijanskom kalendaru, uz nastup trubačkog orkestra na Trgu slobode. Kako su najavili iz Gradske uprave, trubači će nastupiti u 23 časa a organizovan je i vatromet u ponoć dok će na gradskom trgu biti služeno kuvano vino. Prošlog januara nije bilo organizovanog dočeka “srpske” Nove godine u Zrenjaninu a sada su gradske vlasti odlučile da “nastave tradiciju dočeka na trgu i ponude zabavu primerenu aktuelnoj situaciji”.

Preduzeće Beograd na vodi planiralo je da za srpsku Novu godinu 13. januara posetiocima pripremi vatromet i laserski šou, uz besplatan koncert Željka Joksimovića. Njegov nastup trebalo je da počne u 22 sata na Sava Promenadi, na platou pored starog Savskog mosta, a ulaz na koncert  bi bio slobodan. Organizatori su otkazali koncert zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Nakon ovog otkazivanja usledila su otkazivanja koncerata u Nišu, gde je u Parku Sveti Sava trebalo da nastupi Angellina, u Čačku Vesna Zmijanac, a danas je Prokuplje otkazalo koncert Alena Islamovića. Štab za vanredne situacije Leskovca odlučio je da otkaže koncert Aca Pejovića, koji je trebalo da nastupi na Širokoj čaršiji u ovom gradu. Kako je najavljeno, koncert će biti održan kada epidemiološka situacija to dozvoli. U Vrnjačkoj Banji otkazan je koncert Ace Lukasa.

Opština Ivanjica odustala je od organizacije dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru u centru grada zbog pogoršane epidemiološke situacije. Prema poslednjim podacima za 24 časa u Ivanjici je virusom korona zaraženo oko 40 odsto od broja testiranih gradjana. Novac koji je planiran za organizaciju dočeka Nove godine biće utrošen za kupovinu automobila Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta, rečeno je agenciji Beta u opštinskoj upravi. Doček Nove godine po julijanskom kalendaru Opština Ivanjica organizovala je svake godine uz trubače, kuvano vino i rakiju, a ove godine bio je planiran i  program za decu.

Po najnovijim informacijama i Grad Zrenjanin je danas otkazao organizovani doček zbog pogoršanja epidemiološke situacije, saopšteno je iz Gradske uprave. (Rečenica dodata nakon objavljivanja teksta).

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x