Vaskršnji post nam pomaže da ostanemo zdravi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Manastir Svete Trojice u Gabrovcu; Foto; Srbija Vesti
Podelite vest

Nebojša Stamenić, poznatiji kao Neša Travka, ističe da je izbegavanje mesa i drugih namirnica životinjskog porekla jako bitno kako bi se organizam što lakše prilagodio promeni godišnjih doba.

“Lagana hrana i seme lana, koprive, susama, suncokreta, crnog kumina, pomažu nam da ostanemo zdravi na prelazima između godišnjih doba. Meso treba izbegavati, svakako tokom čitave godine, treba ga jesti samo tri, do četiri puta godišnje jer ljudski organizam nije predodređen da jede meso. Pri tom treba znati da se iz 100 grama mesa se apsorbuje samo pet odsto proteina, a iz 100 grama kuvanog pirinča i sočiva apsorbuje se 28 proteina”, izjavio je Stamenić.

Umesto slatkiša koji se kupuju ili pripremaju sa obiljem šećera, ljudi bi trebalo da jedu suvo voće, med, slatke trave i paprati. Žvake, dodao je, treba zameniti saćem meda u koje se ubaci seme koprive.

Za zdrav život Stamenić preporučuje ljudima da često piju gorke čajeve kako bi spustili kiselost organizma, a za tu namenu je najbolja kičica.

“Kopriva i majčina dušica mogu da se piju poput vode, ostali čajevi ne. U svakom slučaju veoma je bitno da se ne pije čaj iz filter vrećica, jer je lošeg kvaliteta, a i uz to se prilikom mlevenja iz lekovitog bilja gube eterična ulja. Čaj ne treba kuvati od bilja starijeg od dve godine jer se i tada gube eterična ulja, a ona su blagodat za naš organizam,” istakao je Stamenić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x