Valjevci u januaru 27 dana udisali zagađen vazduh

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: O.S.R.
Podelite vest

Prema podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2022. zabeleženo 27 dana s prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica.

U poslednoj nedelji januara vazduh u Valjevu je bio izuzetno opasan po zdravlje, piše portal Kolubarske.rs.

“Svakodnevno je zabeleženo višestruko prekoračenje granične vrednosti, a vazduh je najotrovniji bio na Savindan”, navodi se u izveštaju o kvalitetu vazduha u Valjevu udruženja gradjana “Lokalni odgovor” u sklopu akcije “Aero Alarm”.

Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu nedelju bila je u četvrtak, 27. januara, kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10 u vrednosti od 110,90 µg/m3.

Najviša srednja dnevna koncentracija supednovanih PM2,5 čestica zabeležena isti dan, 90,01 µg/m3.

U subotu, 29. januara u 19 časova zabeležene su najviše maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 242,57 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice. U petak 28. januara zabeležena najviša satna koncentracija od 214,12 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice bila je u dva časa posle ponoći.

“Visina aerozagadjenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe. Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva”, navodi portal.

Ističe se da ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima po zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagadjenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu.

“Namera nam je da poboljšamo obaveštavanje gradjana i gradjanki Valjeva o aerozagadjenju. Radimo na stvaranju javne svesti da je aerozagadjenje realnost, svakodnevica, koja zahteva aktivizam radi smanjenja uticaja i ublažavanja posledica na zdravlje ljudi”, navodi se u saopštenju udruženja “Lokalni odgovor”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x