Uskoro sleće prvi avion iz Tel Aviva, za druga dva se čeka odobrenje! Među turistima na aerodromu u Tel Avivu i deca: Nemaju informaciju kada će im doći pomoć

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Tel Aviv; Foto, privatna arhiva
Podelite vest

Među tiristima koji su trenutno “zaglavljeni” na aerodromu u Tel Avivu je i grupa Nišlija, dece, hodočasnika a među njima i niški kardiolog UKC-a dr Tomica Kostić. Nekoliko crkvenih službenika među kojima je i episkop niški Arsenije uspelo je da se prebaci do granice sa Egiptom, ipak velika grupa i dalje je na aerodromu i nemaju informaciju kada će im doći pomoć.

09:50 Jedan avion “Er Srbije” poleteo je za Tel Aviv sinoć i njegov dolazak očekuje se oko 10 sati na beogradski aerodromu “Nikola Tesla”. Kako “Blic” saznaje, čekaju se bezbednosne ocene za još dva aviona koliko je neophodno da bi se evakuisali svi državljani Srbije koji se trenutno nalaze u Izraelu. Avion koji će danas sleteti u Beograd je redovan let i on je otišao po putnike koji su već imali unapred kupljene avionske karte. Za ostale putnike koji se i dalje nalaze na aerodromu “Ben Gurion” u Tel Avivu u planu su dodatna dva aviona, ali se za njih čekaju bezbednosne procene.

Grupa Nišlija među kojima ima i dece je već 36 sati na aerodromu, avio koji je u redovnoj liniji je došao ali ne i vanredni koji upravo ovi turisti očekuju. Oni su zatočeni na aerodromu i kažu da su očekivali da ih agencija Halo travel, koja ih je dovela organizuje ali da pomoć nikako ne stiže.

Nišlijki Tatjani Minčić je majka u avionu a ona je na društvenim mrežama napisala apel i traži pomoć kako bi ubrzo i niški turisti došli do nekog prevoza.

Mnogi pokušavaju, prema našim saznanjima da preko drugih evropskih linija pobegnu sa ovog aerodroma.

Jedan državljanin Srbije lakše je ranjen u Izraelu, a građani Srbije koji se nalaze u toj zemlji pozivaju se da u punoj meri poštuju uputstva, izjavio je jutros počasni konzul Srbije toj zemlji Aleksandar Nikolić.

On je rekao za Radio televiziju Srbije (RTS), da je avion Er Srbije JU817 jutros spreman da poleti iz Izraela i da je popunjen, a da je ostalo još nekoliko desetina državljana Srbije, posebno hodočasnika, kao i da se pripremaju novi letovi za one koji žele da odu.

“Apelujem na naše državljane koji se ovde nalaze koji ovde borave, rezidentno a posebno nerezidentno, znači oni koji su ovde u svojstvu studenata na doktoratima, postdoktoratima počev od univerziteta Ben Gurion u Benševi do naših hodočasnika turista i poslovnih ljudi, da u potpunosti u punoj meri izvršavaju sve, eksplicitno sve naredbe komande pozadine, to je jedini način da se fatalnosti onoliko koliko zavisi od nas otlkone, rekao je Nikolić za Agenciju Beta.

Nikolić je rekao da je juče bio prvi slučaj ranjavanja državljanina Srbije, da je on odmah zbrninut u bolnici i da je već sinoć bio otpušten, a da su ostali državljani Srbije zdravo i dobro.

“Nekoliko stotina naših državljana se nalazi u Južnom distriktu, većina kibuca je već evakuisana i još se evakuišu iz neposredne blizine liniji razdvajanja. Ono što će možda biti lakše u narednom periodu to je da je sve manje otvorenih žarišta odnosno borbenih dejstava na terenu”, rekao je Nikolić.

Po njegovim rečima za sutra i prekosutra ujutru predviđeni su dodatni letovei Er Srbije.

“Čine se napori da se avioni zamene nešto većim avionima sa više sedišta”, rekao je Nikolić i dodao da je najvažnije da državljani Srbije budu bezbedni i da svi oni koji žele budu što pre evakuisani.

Rekao je da je ambasada Srbije u Tel Avivu, na čelu sa otpravnikom poslova  Dušanom Vujovićem, u kontaktu sa raznim profilima državljana Srbije, od sportista, studenata, učesnika seminara i da telefoni neprestano zvone.

“Čini se  svaki napor da svi budu blagovremeno informisani, instruisani pre svega zarad njihove lične bezbednosti i naravno, prema mogućnostima i željama, odavde evakuisani”, rekao je Nikolić za Betu.

Sukobi izraelskih vojnika i ekstremista Hamasa koji su se ubacili na jug Izraela iz pojasa Gaze i ušli u pogranična izraelska naselja nastavljeni su danas posle iznenadnog napada “hamasovaca” u subotu ujutru. Ubijeno je najmanje 250 ljudi, uključujući 26 vojnika, kako je jutros saopšteno i odvedeni su taoci.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x