Urošu Aškoviću malo nedostajalo da obori Ginisa

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Uroš Ašković; Foto: privatna arhiva
Podelite vest

Obrenovački atleta Uroš Ašković (30) pokušao je da obori još jedan Ginisov rekord kad je u pitanju Street workout (vežbanje na otvorenom). Ovoga puta pokušao je da pomeri granice svetskog rekorda u apsolutnim ili ruskim zgibovima. Najnoviji rekord je iznosi 402 apsolutna zgiba za 60 minuta.

Pripremao se više meseci tokom zime i proleća da dostigao željenu formu. U trenutku podnošenja prijave za Ginisovu aplikaciju rekord je držao beloruski atleta Maksim Trukonovec (Maks Tru) sa 370 zgibova za sat vremena. Neprijatno se iznenadio kad je nešto kasnije doznao da je rekord uveliko nadmašen, čak za 32 zgiba od strane Kineza Žao Lina. Napasti prethodni rekord za popularnog Ašketa je delovalo realno, jer bi imao duže pauze, više vremena za predah.

“Ovo je bilo neplanirano, i kad sam ušao u aplikaciju koju sam podneo piše da je rekord 402 zgiba. Neko će reći šta je to, još 32 zgiba, ali to je užasno teško, na granici (ne)mogućeg. Forma Žao Lina bila je u granicama Ginisa, nažalost nisam je ispoštovao. Nije isto kad se spremaš za jedan rezultat, fokusiran si i dodatno motivisan, adrenalin drugačije radi. Ne žalim se, imao sam idealne uslove za obaranje”, kaže Ašković.

Ispoštovane su zadate procedure, snimale su tri kamere, prisutan je bio zapisničar i brojač zgibova. Nadljudskim naporima domogao se fantastične brojke, ali završnici nije bila u skladu sa postavljenim standardima, tako da rekord neće biti priznat. Hteo je mladi atleta još jesenas da napadne rekord ali su nepovoljni vremenski uslovi i pandemija uticali na odlaganje.

“Prezadovoljan sam vežbanjem, dao sam sve od sebe, poslednji atom snage. Ovo je bila prva aplikacija podneta Ginisu i kako sam željan novih izazova potražiću još neke rekorde kako bih pokušao da ih dostignem”, kaže vidno premoren. Koliki je napor vidi se da nije mogao da se koncentriše kada je posegao za vodom i osveženjem.

Na pitanje, da li je bilo teže uraditi 1137 zgibova ili 402 ruska, Aške kaže da je još pod utiskom ove vežbe. – Sa ove distance, kaže on, deluje mi teže, traži veću eksplozivnost, imaš manje vremena za predah…

Treba napomenuti da je aktuelni rekorder iz Kine, sudeći po slici barem 15-20 kilograma lakši od obrenovačkog atlete, ima kraće ruke i manju polugu zahvata. Treba podići 75 kg preko šipke do visine od blizu tri metra. Kad bi preračunali i pomnožili kilažu sa brojem zgibova dobili bi preko 30 tona, fascinantno, zar ne?

Za dva dana na YouTube kanala “Back to the basics” imao je preko 50.000 pregleda i 200 komentara. Pomenimo neke: “Ekstremno, brutalno…”, “Ovaj čovek je dokaz da je sve moguće”, “Po meni rekord je oboren, svaka čast, bravo, nemam reči…”

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x