Uprava carina: U prtljagu 28.000 evra vredni mobilni telefoni

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto Uprava carina Republike Srbije
Podelite vest

Carinski službenici su 26. februara 2024. godine na aerodromu Nikola Tesla, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj jednog putnika da u prtljagu prokrijumčari mobilne telefone vredne preko 28.000 evra.

Putnik koji je doputovao letom iz Dubaija se po preuzimanju prtljaga uputio u zeleni kontrolni prolaz koji je namenjen onima koji nemaju ništa za prijavljivanje. To, međutim, ne znači da u zelenom kontrolnom prolazu kontrole neće biti, jer pregledom na skeneru za prtljag vrlo brzo može da se utvrdi, da li se u koferima putnika nalazi nešto što je moralo biti prijavljeno.

Na snimku skenera se i ovoga puta videlo da se u prtljagu pomentog putnika, umesto ličnih stvari i garderobe, nalazi mnoštvo manjih kutija. Zbog toga je usledio detaljan pregled kojim je potvrđeno da se radi o 34 nova mobilna telefona, prestižnih robnih marki, u originalnim pakovanjima.

Na osnovu računa pronađenih uz robu, vrednost 20 mobilnih telefona ”iPhone 15 Pro max”, ”iPhone 15 Plus”, ”iPhone 15” i ”iPhone 14”, kao i 14 mobilnih telefona ”Samsung Galaxy S23 Ultra” i ”Samsung Galaxy S24 Ultra”, kao i jednih slušalica ”AirPods Pro 2”, procenjena je na više od 3,3 miliona dinara.

Strani državljanin koji se našao u prekršaju je službenicima rekao da nije znao da su i tranzitni putnici u obavezi da prijave vredniju robu koju nose sa sobom, što ga ne oslobađa odgovornosti.

Nezavisno od toga da li putnik u zemlji ostaje ili kroz nju samo prolazi, obavezno na prelazu treba da prijavi sve vrednije stvari koje sa sobom nosi, kao i novac iznad 10.000 evra. Potom će u zavisnosti od toga da li je reč o robi za lične potrebe ili o robi trgovačkog karaktera biti sproveden ili skraćeni postupak na samom prelazu ili će roba biti upućena u redovan carinski postupak.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x