Uprava carina: Rekordna zaplena cigareta obeležila prošlu godinu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Uprava carina RS
Podelite vest

Carinski službenici su tokom godine za nama ostvarili fantastične rezultate, a među robom koja se najčešće švercovala su duvanski proizvodi, stoji između ostalog u tekstu objavljenom u novogodišnjem broju Denvnika, natiražnijih dnevnih novina u Vojvodini.

U prvoj polovini prošle godine zaplenjeno je čak 60 puta više cigareta nego cele 2021. kada je na granicama Srbije oduzeto 1,5 miliona komada cigareta i tompusa. Stoga ne treba da čudi podatak da je tokom 2022. godine ostvaren rekordni broj zaplena cigareta, oko 64 miliona komada, i gotovo 24 tone aroma za nargile.

Najveća zaplena u istoriji carinske službe zabeležena je 24. maja prošle godine kada su carinici otkrili rekordan tovar od čak 50 tona neprijavljenih cigareta raznih robnih marki.

Ceo slučaj je otkriven nakon što je tovar kamionima ušao u Srbiju iz Crne Gore sa namerom da tranzitira brodskim putem ka Rumuniji, ali se nakon istupa ka toj susednoj zemlji ubrzo opet volšebno pojavio na carinskom području Republike Srbije ne prijavljujući prethodno robu koju prevozi.

Akcija je kulminirala zaplenom tri brodska kontejnera u luci Prahovo, a carinicima su snažnu poršku pružili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i inostrani partneri koji se bave suzbijanjem krijumčarenja.

Rekordna zaplena aroma za nargile ostvarena je 3. oktobra,  na prelazu Srpska Crnja, kada je oduzeto skoro 10 tona ovog akciznog proizvoda, čija je vrednost procenjena na gotovo 700.000 evra.

Dva prekršaja, jedan za drugim, otkrivena su u intervalu od pola sata, kada su na izlazu iz zemlje za kontrolu izdvojena dva kamiona istog prevoznika domaćih registarskih oznaka, koji su ka Rumuniji prevozili građevinske blokove iz Republike Srbije – navode u Upravi carina i naglašavaju da su se carinici odlučili za detaljan pregled jer prikolica ni na jednom kamionu nije bila obezbeđena carinskom plombom. Ubrzo se ispostavilo da je to bila dobra procena, jer su celom dužinom obe prikolice, između originalno upakovanih paleta sa građevinskim blokovima, pronađene sakrivene kutije sa aromama za nargile. Nakon istovara, utvrđeno je da je reč o 9.930 tegli od po jedan kilogram različitih duvanskih aroma turskog porekla.

Krajem prošle godine, na aerodromu Nikola Tesla, sprečen je pokušaj krijumčarenja preko 1.000 tompusa, kojima je jedan putnik napunio svoj kofer. Prekršaj je otkriven kada je 44-godišnji domaći državljanin, koji je doputovao letom iz Pariza, preuzeo svoj prtljag sa pokretne trake i uputio se ka izlazu. Međutim, službeni pas, specijalno obučen za otkrivanje duvana i duvanskih proizvoda, odreagovao je na jedan od njegovih kofera, zbog čega je prtljag pregledan na skeneru. Snimak je pokazao je da se u koferu nalazi nešto što izaziva sumnju, pa je kofer otvoren i u njemu pored nešto malo garderobe pronađeno je i 1.055 kubanskih cigara.
Da domišljatost švercera nema granice potvrđuje i  slučaj iz oktobra prošle godine kada je prilikom zajedničke akcije carinskih i policijskih službenika na prelazu Đerdap sprečen pokušaj krijumčarenja cigareta skrivenih u kuhinjskim elementima, čija je vrednost procenjena na iznos od 11.600 evra.

Inače, ne postoji mesto u vozilima gde se cigarete i duvan gotovo svakodnevno ne otkrivaju. Bilo je slučajeva kada su carinici duvanske proizvode pronalazili u dečjem sedištu, duplom dnu, skrivenim pregradama, farovima, ispod haube, sedišta, tapacirunga i instrument-tabli, odnosno u svim dostupnim fabričkim šupljinama.

Da srpski carinici, iz godine u godinu, uspešno staju na put švercerima duvanskih proizvoda, potvrđuju podaci zabeleženi tokom 2020. kada je zaplenjeno oko 4,2 miliona cigareta i preko 15 tona rezanog duvana i duvana za nargile. Godinu dana ranije, 2019., oduzeto je oko 4,3 miliona cigareta i 420 kilograma rezanog duvana, a u 2018. godini carinski službenici su zaplenili više od milion cigareta i oko 1,4 tone rezanog duvana.

Inače, šverc cigareta je oduvek bio unosan biznis, pre svega zbog toga što su cene duvana na tržištu Evropske unije izuzetno visoke u odnosu na našu zemlju. Iako se cigarete iz švercerskih izvora na crnom tržištu prodaju upola cene, to je i dalje dovoljno da krijumčari ostvaruju ogromne zarade.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x