UNS: U pet opština bez sufinansiranja medijskih projekata

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: uns.org.rs
Podelite vest

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da za pet opština u Srbiji: Rači, Gadžinom Hanu, Sjenici, Lapovu i Bosilegradu ne važi Zakon o javnom informisanju i medijima, jer te opštine nisu raspisale nijedan konkurs za sufinansiranje medijskih projekata od kada je donet Zakon o javnom informisanju i medijima 2015. godine.

Tim zakonom i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, propisano je da Republika Srbija, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave izdvajaju deo budžeta za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Pomoćnica ministra za informisanje i medije, Slavica Trifunović, rekla je da Zakon o javnom informisanju i medijima ne propisuje sankciju zbog nepoštovanja obaveze raspisivanja konkursa, ali ukoliko Ministarstvo kulture i informisanja dođe do saznanja da određene lokalne samouprave nisu raspisale konkurs, obaveštava ih da su dužne da postupaju u skladu sa Zakonom i raspišu konkurs.

Ministarstvo je u neposrednom kontaktu s lokalnim samoupravama i redovno ukazuje na obavezu raspisivanja konkursa, odnosno doslednu primenu Zakona o javnom informisanju i medijima, izjavila je Trifunović.

Ona je UNS-u objasnila da se Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja bliže uređuje sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa i propisuje obrazac za prijavljivanje za projektno sufinansiranje.

“Imajući ovo u vidu planirano je da se izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima predvide određene mere, odnosno da se predvide mehanizmi kojima bi se sankcionisalo ponašanje onih lokalnih samopurava koje ne postupaju u skladu sa Zakonom, odnosno ne poštuju obavezu raspisivanja konkursa”, rekla je Trifunović.

Opštine Rača, Gadžin Han, Sjenica, Lapovo i Bosilegrad su potvrdile UNS-u da od 2015. godine nisu izdvajale sredstva za sufinansiranje medijskih projekata.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x