Pokrenuta je i platforma “Biram uspeh” kako bi mladi, zahvaljujući edukaciji, imali lakši pristup tržištu rada, a poslodavci mogli da izaberu i angažuju nove kadrove obučene kroz radne prakse u trajanju od dva meseca

Unicef otvara mogućnost za radnu praksu za 2.000 mladih u 500 kompanija

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: biramuspeh.com
Podelite vest

Organizacija Unicef (Fond UN za decu) danas je predstavila inovativni program “Unapredjenje zapošljavanja mladih kroz radne prakse” kojim će do kraja ove godine obezbediti radne prakse za 2.000 mladih u 500 kompanija u Srbiji.

Kako je saopšteno, Unicef će podržati društvenu i ekonomsku inkluziju mladih bez posla, posebno onih iz osetljivih grupa, do 30 godina starosti, koji se ne školuju i ne obučavaju, a stekli su srednji, viši ili visoki stepen stručne spreme.

Od otvaranja poziva u programu je uključeno više od 650 mladih, a prijavilo se 40 kompanija i institucija

Unicef će program realizovati u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uz stručnu podršku agencije za zapošljavanje Gi Group i u partnerstvu sa Nacionalnom asocijacijom praktičara/ki omladinskog rada (NAPOR).

“Srbija je ostvarila značajan napredak u privrednom rastu i ekonomskoj stabilnosti, što je doprinelo poboljšanju položaja mladih. Stopa nezaposlenosti za stanovništvo starije od 15 godina je smanjena 2020. godine u odnosu na 2019. godinu za 1,4 odsto”, navedeno je u saopštenju Unicefa.

Dodato je da je stopa zaposlenosti u drugom kvartalu prethodne godine bila 48,3 odsto, što je porast u odnosu na prethodni period, ali da je položaj na tržištu rada za mlade i dalje je nepovoljan, velikim delom zbog manjka radnog iskustva.

“Učešćem u programu ‘Promovisanje zapošljivosti mladih kroz radne prakse’ 2.000 mladih će imati priliku da stekne iskustvo na radnom mestu u jednoj od 500 kompanija i institucija koje su spremne da ulažu u mlade i tako, nadamo se, povećaju šanse za njihovo zapošljavanje u budućnosti”, naglasila je specijalistkinja za razvoj programa za mlade i adolescente u Unicefu u Srbiji Stanislava Vučković.

Ovim programom se, po rečima načelnik Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere u NSZ-u Gorana Gležnića, i poslodavcima pruža mogućnost da na osnovu potreba za kadrom, selekcijom obučenih mladih praktikanata, odaberu najbolje kandidate i daju im radno mesto u svojoj kompaniji.

Unicef je istakao da je pokrenuta i platforma “Biram uspeh” kako bi mladi, zahvaljujući edukaciji, imali lakši pristup tržištu rada, a poslodavci mogli da izaberu i angažuju nove kadrove obučene kroz radne prakse u trajanju od dva meseca.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x