Umro Mirko Novosel, legendarni hrvatski i jugoslovenski košarkaš i trener

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: prinstscreen SK
Podelite vest

 Legendarni hrvatski i jugoslovenski košarkaš i trener Mirko Novosel umro je u 86. godini.

Novosel je bio vrhunski košarkaš i trener, a obeležio je hrvatsku košarku kao tvorac ekipe Cibone koja je dominirala osamdesetih godina prošlog veka, podsetila je danas Hina.

Bio je član košarkaške Kuće slavnih.

Tokom karijere osvojio je brojne medalje na Olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima i klupskim takmičenjima.

Mnogi ga i danas zovu “ocem” Cibone zbog svega što je sa klubom postigao.

Bio je igrač, trener, direktor, čak i sudija.

Rođen je 30. jula 1938. u Zagrebu, a od 1952. do 1966. igrao je za Lokomotivu. Na kraju igračke karijere ostao je u košarci, postao trener Lokomotive koja je 1976. preimenovana u Cibonu.

Pod njegovim trenerskim vođstvom Cibona je bila šampion Evrope 1985. godine, a titulu je osvojila i godinu kasnije pod vođstvom Željka Pavličevića.

Novosel je predvodio Cibonu i do dva trofeja pobednika Kupa kupova (1981, 1987), tri puta su Zagrepčani bili prvaci Jugoslavije, a sedam puta su osvojili Kup.

Koliko je Cibona u to doba bila moćna, najbolje pokazuje podatak da je od 1980. do 1988. osvojila 14 velikih trofeja.

Novosel je 1984. godine u Zagreb iz Šibenke doveo Dražena Petrovića, što je jedan od ključnih trenutaka u istoriji kluba.

Bio je i jedan od glavnih inicijatora, a kasnije i organizatora Univerzijade u Zagrebu 1987. godine.

Imao je i velike zasluge što je hrvatska reprezentacija nastupila na Olimpijskim igrama 1992. u Barseloni, gdje je igrala u finalu protiv američke reprezentacije i osvojila srebro. Godinu dana kasnije je kao selektor predvodio Hrvatsku do bronze na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Novosel je jedan od četiri svetska trenera koji su osvojili tri ili više olimpijskih medalja. Sa reprezentacijom bivše SFRJ je 1980. zajedno s Rankom Žeravicom osvojio olimpijsko zlato, a ima i srebro (1976) i bronzu (1984).

Jedinstven je i po tome što je 1971, 1972. i 1973. osvajao kadetsko, juniorsko i seniorsko Evropsko prvenstvo kao selektor reprezentacije Jugoslavije.

U Kuću slavnih u američkom Springfildu primljen je 2007. godine, a tri godine kasnije i u FIBA Kuću slavnih u Madridu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x