Ukrajina pobednik Evrosonga, odlično 5. mesto za Konstraktu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Kalush Orchestra of Ukraine pose for photographers after winning the Grand Final of the Eurovision Song Contest at Palaolimpico arena, in Turin, Italy, Sunday, May 15, 2022. (AP Photo/Luca Bruno)
Podelite vest

 Na 66. po redu  “Pesmi Evrovizije” u Torinu, zahvaljući glasovima publike pobedila je Ukrajina, Kalush Orchestra sa pesmom “Stefania” Ana Đurić Konstrakta, predstavnica Srbije zauzela je visoko peto mesto.

Rat u Ukrajini kome se još uvek ne nazire kraj,  imao je uticaja i na najveće evropsko muzičko takmičenje, pa su simpatije publike bile na strani Ukrajinaca, koji su se predstavili kompozicijom “Stefania”,  mešavinom ukrajinskog etno zvuka i repa.

Podršku Kalush Orchestru su od početka takmičenja davali kako učesnici koji su mahali zastvacima Ukrajine, tako  i publika u velelepnoj dvorani u Torinu.

Sledeće godine “Pesma Evrovizije”  bi trebalo da se održi u Kijevu.

Ovogodišnji Euro song održan je pod sloganom “zvuk i lepota”, a na finalnoj večeri, u revijalnom delu, nastupili su prošlogodišnj pobednici italijanski rok sastav Maneskin, kao i legendarna italijanska pevačica Điljola Činkveti koja je Italiji donela pobedu 1964. godine kompozicijom  “Non Ho L’Età”.

Predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta sa pesmom “In corpore sano” osvojila je odlično  5. mesto.  Najviše bodova, dvanaest,  srpska predstavnica dobila je od žirija Crne Gore i Hrvatske što je još jedan dokaz da je Konstrakta osvojila ne samo srca domaće, već i publike u regionu. Hvala komšijama!

U jednom trenutku glasanja, kada su počeli da se zbrajaju glasovi publike, Konstrakta je bila i na prvom mestu.

Konstraktina pesma “In corpore sano” ostaće upamćena i kao jedina u dugoj istoriji takmičenja za “Pesmu Evrovizije” koja je jednim delom otpevana na latinskom jeziku.

Ana Đurić je uoči finalne večeri dobila nagradu “Marsel Bezanson” za najbolji umetnički nastup na ovogodišnjem takmičenju, naveo je RTS. Nagrada nosi ime po idejnom tvorcu ovog muzičkog takmičenja i dodeljuje se od 2004. godine, kada je nagradu za najbolju kompoziciju dobio Željko Joksimović za pesmu “Lane moje”.

Među prvom petorkom na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije našli su se i  Sem Rajder sa pesmom Space man, predstavnik Velike Britanije (2. mesto), Čanel Terero predstavnica Španije sa pesmom “SloMo” ( 3.mesto)  i  Kornelija Jakobs, predstavnica Švedske  sa pesmom “Hold me closer”. (4. mesto).

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x