Udruženje: Rak pluća može postati hronična bolest od koje se ne umire

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija vesti
Podelite vest

U Srbiji, gotovo 7.000 ljudi godišnje oboli od raka pluća a umre njih više od 5.000, saopštilo je danas zemunsko Udruženje za borbu protiv raka pluća “Punim plućima”.

To udruženje je, povodom Svetskog dana borbe protiv raka pluća – 1, avgusta navelo da se u poslednjih nekoliko godina situacija “donekle promenila na bolje” uvođenjem inovativne terapije, koja je ” dala nadu da bolest može da se drži pod kontrolom”.

U saopštenju piše je ta terapija dostupna “samo određenom broju pacijenata” i da je trenutno dobija nešto više od 700 obolelih.

Udruženje je dodalo i da je “jedan od najvažnijih preduslova uspešnog lečenja rano otkrivanje raka pluća, što u Srbiji nije slučaj”, jer se, kako je ukazalo, “kod više od 70 odsto pacijenata otkrije u poslednjem stadijumu kada su šanse za izlečenje gotovo iscrpljene”.

Navelo je i da je “karcinom pluća podmukla bolest, jer u trenutku kada se osete prvi simptomi većina bolesnika je već u metastatskom stadijumu bolesti”.

“Simptomi u početku mogu da budu vrlo nespecifični – kašalj koji duže traje i ne prolazi na primenu antibiotika, prolongirano febrilno stanje, malaksalost, gubitak apetita, bolovi u grudima”.

Dodalo je i da “dodatni problem predstavlja činjenica da većinu bolesnika koji obole od karcinoma pluća, predstavljaju pušači koji su već navikli na kašalj i iskašljavanje” i to ih, kako je ukazalo, zavarava.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x