Udruženja poljoprivrednika: Podržavamo protest do ispunjenja zahteva

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay.com
Podelite vest

Udruženja poljoprivrednika Pančevački ratari, Agrarni forum i Građanska neposlušnost saopštili su danas da podržavaju protest do ispunjenja zahteva da se agrarni budžet poveća za 2024. godinu na deset odsto i isplati poljoprivrednicima 400 evra po hektaru.

“Mi smo u otvorenom pismu, 9. oktobra, u vreme usvajanja budžeta Srbije tražili da se agrarni budžet poveća na deset odsto kako bi se moglo isplatiti po 400 evra po hektaru svim poljoprivrednicima”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je Vlada Srbije kriva što je u uslovima tržišne ekonomije bio zabranjen izvoz žitarica i uljarica.

Ističe se da poljoprivrednici zbog toga ne mogu da obnove proizvodnju “jer su zaduženi do guše, a nove kredite ne mogu da podignu”.

Ta udruženja su navela da traže zabranu uvoza ukrajinskih žitarica i uljarica, kao u Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj.

“Podržavamo zahtev za podizanjem subvencija na 35.000 dinara po hektaru, iako smatramo da samo 400 evra po hektaru može da nas spase, kao što je u našem
okruženju u državama, članicama EU”, naveli su ti poljoprivrednici.

Dodaje se da sve zemlje u okruženju imaju jeftiniji dizel, pa i u Srbiji treba ukinuti akcizu i porez na dodatu vrednost za poljoprivrednike.

Zahtev tih udruženja je i da Vlada Srbije i uljare doplate suncokret na akontnu cenu od 37-40 dinara po kilogramu, još 20 dinara.

10.30.

Poljoprivrednici nastavljaju protest zbog lošeg položaja i poručuju da su spremni da nastave “i do Uskrsa”. Oko 30 vozila paora blokira sve ulaze u rafineriju Pančevo, a cisterne ne mogu ni da uđu ni da izađu.

Najveći broj poljoprivrednika koji se je uključio u protest dolazi iz Vojvodine.

Poljoprivrednici traže subvencije po hektaru od 300 evra, „plavi dizel“ bez akcize za 100 litara po hektaru, odnosno da dizel na svim pumpama bude bez akcize plus PDV od 1. januara. Predstavnici vlasti poručili su da je protest politički.

Poštari koji širom Srbije štrajkuju već treću nedelju podržali su protest poljoprivrednika, piše portal Nova.rs.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x