U Zrenjaninu počela pilot akcija prikupljanaj e-otpada

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Niške vesti
Podelite vest

U Zrenjaninu je počela pilot akcija prikupljanja elektronskog i električnog otpada i zahvaljujući podršci Gradske uprave, u vrlo kratkom roku prikupljeno je gotovo dve tone takvog otpada.

Stari računari, monitori, štampači, skeneri i sav drugi prikupljeni e-otpad odvezen je na dalju reciklažu i, kako je navedeno, trajno zbrinjavanje.

Pored Gradske uprave u akciju su uključeni javna preduzeća i mesne zajednice sa teritorije grada Zrenjaina, a prikupljanje se sprovodi u skladu sa Ugovorom o preuzimanju otpadnih materijala, potpisanim avgusta prošle godine izmedju grada i preduzeća “Eko-Metal” kao ovlašćenog operatera za preuzimanje otpada.

Prikupljanje, transport i privremeno odlaganje vršeno je opremom pribavljenom decembra meseca prošle godine, u saradnji sa JKP “Čistoća i zelenilo” Zrenjanin. Oprema je obezbedjena kroz projekat Cirkularno inovativne i otporne gradske laboratorije u regionu Adrion (CIRKL), koji Regionalni centrar za društveno-ekonomski razvoj – Banat, realizuje u okviru Interreg Jadransko-jonskog programa saradnje.

Komentarišući uspešan početak realizacije tog projekta, čiji je jedan od potpisnika Memoranduma o saradnji i Grad, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ukazao je na značaj korišćenja fondova Evropske unije u mnogim oblastima, u čemu Grad Zrenjanin ima snažnu podršku Regionalnog centra za razvoj “Banat”.

Podsetio je da je Grad potpisao ugovor o preuzimanju elektronskog otpada sa zvaničnim operaterom “Eko-Metal” iz Vrdnika, čime je načinjen prvi neophodan korak za realizaciju aktivnosti na projektu “Cirkl” i primeni cirkularne ekonomije.

Iz Regionalnalnog centra za razvoj “Banat” ukazali su da je u planu uključivanje i drugih pravnih lica, a da će posebna pažnja biti usmerena na edukaciju i informisanost građana, sa akcentom na najmladje sugradjane.

U saradnji sa JKP “Čistoća i zelenilo”, planiraju se i druge slične akcije koje će za cilj imati čistiji Zrenjanin i zdraviju životnu okolinu, naveli su u RCR “Banat”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x