U sklopu BUNT-a sutra koncert posvećen srpskim autorima i klasicima 20. veka

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Facebook.com/Bunt.rs
Podelite vest

U dvorani AKUD Lola sutra će u okviru desetog izdanja festivala Beogradske Umetničke Nove Teritorije – BUNT, biti održan koncert posvećen srpskim autorima i klasicima 20. veka, saopštili su organizatori.

Proslavljena čelistkinja Sandra Belić obeležiće veliki jubilej 40 godina umetničkog rada, sa stalnim saradnicima Ljiljanom Vukeljom (klavir) i sjajnim violončelistom Vukom Ovaskainenom, koji je potekao iz njene klase.

Centralni deo programa biće kompozicije srpskih autora Mirjane Živković, Ivane Stefanović i Dejana Despića, ali i klasici 20. veka poput Džordža Geršvina (George Gershwin)i Ernesta Bloha (Bloch), i savremenog čeliste i kompozitora Marka Didijea Tiroa (Marc Didier Thirault).

Koncert počinje u 20.00.

Deseto, jubilarno izdanje festivala počelo je 15. decembra. Festival, ove godine pod sloganom “I dalje sa vama!” traje do 18. decembra sa predstavljanjem širokog raspona repertoarskih i izvođačkih izazova.

Organizatori festivala u svom manifestu navode da je BUNT stigao do svog prvog velikog jubileja, dok je tokom decenije trajanja postavljao veoma visoke muzičke ideale, borio se za život sa kulturom a ne bez nje i gajio nadu da je u budućnosti moguće imati umetnost bez mešanja politike.

Kao i na prvom festivalu BUNT 2013, ciljevi će biti isti i na desetom: promocija najviših umetničkih vrednosti i profesionalnih, zanatskih univerzalnih standarda, proširenje repertoarskih okvira i formi javnog nastupanja kao i osvajanje novih koncertnih prostora, predstavljanje savremenog stvaralaštva, posebno domaćeg, i podrška mladim stvaraocima i osnaživanje svakog pojedinca, a posebno osetljivih grupa među kojima su i mladi sa autizmom.

U manifestu se dodaje da su ciljevi i distanciranje od onih finansijera kulture čiji su kriterijumi kontaminirani politikom, otpor estradizaciji umetničke muzike i vladajućoj psihologiji “tezge” i populizma, odgovornost muzičara svih profila za dostojanstvo svoje profesije, zalaganje za značajnije prisustvo umetničke muzike u medijima, i očekivanje da se budžeti za kulturu usaglase sa evropskim standardima.

Festival BUNT 10.0 održava se pod pokroviteljstvom EU info centra i SOKOJ-a.

Svi koncerti su besplatni, izuzev koncerata u Zadužbini Ilije Kolarca za koje je cena 1.000 dinara.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x