U nedelju obeležavanje Međunarodnog dana frankofonije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Tourists from Ecuador wearing face mask arrive at the Louvre Museum, in Paris, France, Monday, March 14, 2022. France has lifted most COVID-19 restrictions on Monday, allowing people to remove face masks in almost all places and allowing those unvaccinated back into restaurants, sports arenas and other leisure venues. (AP Photo/Francois Mori)
Podelite vest

Međunarodni dan Frankofonije, kao i svake godine, biće obeležen u nedelju, 20. marta širom sveta, u zemljama francuskog govornog područja, ali i u onima gde je francuski jezik manje rasprostranjen.

U nedelju će oko 300 miliona ljudi koji govore francuski jezik na svim kontinentima slaviti taj jezik i kulturnu raznovrsnost kroz razne manifestacije, spektakle, filmske festivale, književne susrete i degustacije jela.

Ove godine je proslava na temu “Frankofonija budućnosti” kako bi se istakla podrška frankofonije mladima i njihovim težnjama, posebno u oblastima preduzetništva, digitalne tehnologije i održivog razvoja, navodi se na sajtu Međunarodne organizacije frankofonije(OIF).

Dan frankofonije zvanično će biti obeležen u Dubaiju, u okviru programa OIF-a na Svetskoj izložbi koja je počela u oktobru 2021. godine. Na programu su između ostalog konferencije “Frankofone inspiracije” za promociju inovacija i mladih talenata “Frankofonije budućnosti” i projekcije filmova uz podršku OIF-a.

Međunarodni dan frankofonije obeležava se 20. marta jer je tog dana 1970. godine u Nijameju osnovana Agencije za kulturnu i tehničku saradnju, koja je potom postala OIF.

OIF ima više od 80 zemalja članica. Organizacija okuplja zemlje koje dele zajedničke vrednosti, poput demokratije i ljudskih prava i ima za prioritet promovisanje francuskog jezika.

Srbija je na 17. samitu frankofonije, održanom 11. i 12. oktobra 2018. u Jerevanu, dobila status pridruženog člana, a do tada je bila zemlja posmatrač.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x