U Botaničkoj bašti, prvi put za 130 godina, procvetala agava

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: RTS video printscreen
Podelite vest

Ovih dana je agava u Botaničkoj bašti, prvi put za 130 godina otkako uzgajaju te biljke, procvetala. Ovako nešto dogodilo se još samo u staklenicima u Bostonu i nekoliko gradova na planeti, a od sada, na toj listi je i naš “Jevremovac”. Zaposleni u Botaničkoj bašti su oduševljeni, a ova pojava privukla je i veliku pažnju javnosti.

Na ovaj cvet čekalo se duže od jednog veka. Od samog otvaranja, u Botaničkoj bašti su zasađene brojne biljke agave, ali je samo ova, stara desetak godina procvetala. Zaista je, kažu, retkost da se ovako nešto dogodi u stakleniku.

“Ovo je istorijski događaj, jer otkako je staklenik osnovan 1892. godine, mi smo se uvek trudili da imamo agavu u kolekcijama i nijedna nije procvetala do sada. Kada smo, pre jedno mesec dana, shvatili da će ona da formira cvast i kada je cvast počela da raste iz centra rozete, bili sno oduševljeni”, rekao je dr Milan Gavrilović, naučni saradnik Biološkog fakulteta u Beogradu.

Agava je biljka koja cveta samo jednom tokom svog života i nažalost odmah posle toga uvene. Potiče iz Meksika, a najpopularnija je plava agava od koje se pravi tekila. Ova vest brzo se proširila, pa je Botanička bašta ovih dana puna posetilaca.

Organizovana je i izložba posvećena agavi.

“Utisci posetilaca su zaista sjajni. Dobijamo komentare i na našim društvenim mrežama i uživo od posetilaca u Botaničkoj bašti. Posete su zaista povećane i ovih dana u stakleniku imamo čak situaciju da se čeka u redovima da se agava vidi”, istakao je Tomica Mišljenović, Botanička bašta “Jevremovac”.

A zašto je ova biljka procvetala baš u Beogradu?

“Očigledno je određen broj godina prošao koji je neophodan da bi ona procvetala. To je jedno desetak godina. Verovatno ljubav, pažnja i pozitivna energija”, rekao je dr Milan Gavrilović, naučni saradnik Biološkog fakulteta u Beogradu.

Agave mogu da dostignu visinu i do 15 metara, a ova naša visoka je oko dva metra. Jedna od najviših agava procvetala je u Botaničkoj bašti u Bostonu, pa su zaposleni morali da sklone krov staklenika. Ovde u šali kažu, da oni krov neće dirati, već će agava morati da se malo savije. I pozivaju sve koji žele da vide ovaj cvet uživo, požure, jer će on potrajati, kažu, najviše još desetak dana.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x