U Beogradu predstavljen međunarodni projekat “Spasimo zemljište”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Svesna Planeta Conscious Planet video printscreen
Podelite vest

Beograd je danas grad domaćin velikog međunarodnog pokreta “Svesna planeta – Spasimo zemljište” i tako se priključio kampanji “Save Soli – Spasimo zemljište” koja je već promovisana u Londonu, Amsterdamu, Berlinu, Ljubljani, Rimu, Parizu i Frankfurtu, objavili su organizatori.

Pokret “Svesna planeta – Spasimo zemljište” nastoji da zadobije podršku građana u državama širom sveta i podstakne vlade da usvoje politiku zasnovanu na merama za oživljavanje zemljišta i zaustavljanje njegovog daljeg uništavanja, predstavljen je na skupu na Trgu Republike od 12 do 14 časova.

Kako je ukazano, projekat “Spasimo zemljište” odgovor je na Konvenciju Ujedinjenih nacija o borbi protiv dezertifikacije – degradacije tla (UNCCD) koja kaže da bi više od 90 odsto zemljišta na planeti moglo da degradira do 2050. godine, što bi dovelo do zastrašujuće svetske krize, uključujući nestašicu hrane i vode, sušu i glad, masovne seobe i nezapamćene stope izumiranja vrsta.

Projekat, vodi lider ekoloških pokreta u Indiji proglašen za jednog od 50 najuticajnijih Indijaca, Sadhguru, u partnerstvu s UN.

Sadhguru, koji je i osnivač Fondacije Isha, 21. marta je motorom krenuo na put dug 30.000 kilometara kroz 26 zemalja od Ujedinjenog Kraljevstva do Indije.

Tokom ovog putovanja, Sadhguru će se susretati sa svetskim vođama, medijima, naučnicima, stručnjacima, ekološkim aktivistima, poznatim ličnostima i građanima iz 26 zemalja.

Cilj je da se globalno proširi svest o ovom problemu kako bi se udružile snage i potražila rešenja.

Osiromašivanje zemljišta je najhitniji ekološki izazov ovog vremena

Sadhguru smatra da je jedan od glavnih uzroka osiromašivanja zemljišta industrijalizacija poljoprivrede, jer se od početka procesa mehanizacije i industrijalizacije značajno smanjio organski sadržaj zemljišta pogodan za poljoprivredu.

Među glavnim uzrocima su i potrošnja mesa u ishrani i ispaša stoke, kao i korišćenje previše veštačkog đubriva.

Posledice osiromašenog zemljišta prema mišljenju Sadhgurua su narušeno ljudsko zdravlje, opadanje udela organske materije u zemljištu, uspostavljanje začaranog kruga poplava i suša, kao i nedostatak hrane koji može izazvati građanske sukobe.

Sadhguru je naglasio da je zemljište potrebno spasiti, jer u proseku 99 centimetara površinskog sloja zemlje održava 87 odsto životnih oblika na planeti: mikrobe, crve, insekte, ptice, životinje, ljudska bića, biljke, drveće i svu ostalu vegetaciju na planeti, a sada je, kako je naveo, u smrtnoj opasnosti.

U poslednjih 40 godina, izgubljeno je 40 odsto površinskog sloja zemljišta na planeti, a UN su navele da je zemljišta preostalo za još samo 80 do 100 žetvi otprilike, što znači za još 45 do 60 godina poljoprivrede i da nakon toga, ukoliko se ne preduzme zaustavljanje degradacije tla, neće biti zemljišta za proizvodnju hrane.

Među metodama koje Sadhguru predlaže za obnovu zemljišta su povećanje organskog sadržaja, poljoprivreda zasnovani na drveću ili agrošumarstvo, smanjene potrošnje mesa.

Navedeno je da pokret “Svesna planeta – Spasimo zemljište” među ostalima podržavaju i poznata zaštitnica prirode Džejn Gudal, 14. Dalaj Lama, kao i vodeće ustanove poput Svetskog ekonomskog foruma.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x