U Beogradu od 1. do 3. juna Skupština Saveta biroa Zelene karte

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay/al-grishin
Podelite vest

U Beogradu će od 1. do 3. juna biti održana Generalna skupština Saveta Biroa sistema zelene karte, najavilo je danas Udruženje osiguravača Srbije (UOS) koje je organizator tog skupa.

Očekuje se učešće više od 150 delegata iz 47 država članica Sistema zelene krate.

“U Evropi se svake godine dogodi više od 400.000 saobraćajnih nezgoda, a bez Sistema zelene karte proces naplate te štete bio bi u najmanju ruku komplikovan. Ovako su oštećena lica zaštićena na isti način i imaju pravo na naknadu štete kao da je u pitanju sudar sa domaćim vozilom u državi prebivališta”, navelo je UOS u saopštenju.

Istaknuto je da bi bez tog sistema bio nezamisliv međunarodni saobraćaj motornim vozilima, jer bi, primera radi, vozači na svakoj granici kupovali osiguranje.

“Srbiji je učinjena velika čast i odato priznanje odlukom da UOS bude domaćin Generalne skupštine Saveta Biroa sistema zelene karte, prvi put za skoro sedam decenija koliko smo članica tog sistema. U obrazloženju te odluke navodi se da je rad Udruženja najbolji primer uspostavljanja i održavanja uspešne saradnje sa partnerima iz različitih država. Naše tržište je u samom vrhu po parametrima koji karakterišu poslovanje članica Sistema i to je ovom odlukom potvrđeno”, navelo je UOS.

Dodaje se da je Srbija, uz Švajcarsku, a nedavno i BiH, jedina država van evropskog ekonomskog prostora koja je članica Multilateralnog sporazuma, kojim su vozači iz Srbije, već punu deceniju, izjednačeni u pravima sa vozačima iz država EU i mogu u te države da ulaze vozilom bez zelenog kartona.

Pored toga, UOS je sa Grčkom, Turskom, BiH, Crnom Gorom, Hrvatskom, Slovenijom, Makedonijom i Švajcarskom potpisao sporazume o zaštiti posetilaca koji oštećenima omogućavaju da uz saradnju Biroa zelene karte dve države brže prikupe potrebnu dokumentaciju za naknadu štete.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x