Turistički RADNICI u agoniji, SPASAVAJU šta se spasiti može

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

NITRAVE
Podelite vest

Turistička sezona pošteno nije ni krenula a već je na svakom koraku puno problema. Turistički radnici svojski se trude da spase šta se spasiti da. Gubici u turističkoj privredi sve su očigledniji, svakim danom veći a najave da se epidemija koronavirusa ne stišava dodatno plaši sve one koji su i bili raspoloženi da krenu na odmor.

Da situacija nikako nije ružičasta potvrđuje za Vidi Srbiju Vesti Gordana Stanković vlasnica niške turističke agencije Nitravel.

“Situacija je vrlo konfuzna u turističkim agencijama po svim pitanjima. Turisti ne znaju da li da putuju ili ne i šta se zaista dešava na terenu. Mi smo do sada odvezli dve grupe tirista, proteko je sve u najboljem redu. Destinacije su bezbedne, putnici su bezbedni, svi objekti sa kojima radimo su dobili zdravstvene sertifikate. U tim objektima obezbeđeni su su svi uslovi za dezinfekciju a turisti su maksimalno bezbedni“, rekla je Stanković.

U ovoj niškoj agenciji organizovali su se tako da sa terena dobijaju informacije sa granice iz minuta u minut i sve što je potrebno od papira pripremi se na vreme, tako da na granici nema zadržavanja. Autobus sa sedamdeset putnika bugarsko-grčku granicu prođe za pol sata, tvrde u ovoj niškoj agenciji.

U petak 26. juna i zvanično je otvorena srpsko-makedonska granica, ali ne i makedonsko-grčka tako da putnici koji putuju za Grčku ulaze preko Bugarske.

„Ogroman broj otkaza imamo . Otprilike smo sada na nekih 80 odsto od svih ukupnih rezervacija otkaza, ljudi su uzeli zamenske vaučere i tek sporadično imamo putnike koji ne žele zamenske vaučere i žele nazad novac ali uz objašnjenje da smo mi već sredstva uložili, upravo ti putnici se odlučuju da sledeće godine za već uplaćeni novac odu na neko putovanje“, kaže vlasnica Nitravel-a.

Turistički radnici kažu da postoji veliko razumevanje putnika, pojavi se po koji problem ali se to rešava u hodu, ipak oni se najviše raduju novim turistima.

„Dolaze novi putnici koji bi da idu na odmor, nema ih mnogo, nije to neka velika prodaja ali postoji. Svaki novi klijent nam daje nadu“, ističe ona.

Tristički radnici u čitavom svetu ostavljeni su na milost i nemilost. Brojni su i protesti kojima su vodiči iskazali revolt i zbrinutost za svoju egzistenciju. Istu sudbinu dele i turistički radnici u našoj zemlji.

NITRAVEL

„Najpoštenije, ne samo mi kao Nitravel, već sve angencije u Srbije će teško pregurati sezonu. Sve prilive koje smo imali mi smo prosledili dalje, putnici dobijaju zamenske vaučere i tako na kraju nama ništa ne ostaje. Mi smo od države tražili pomoć, šest minimalnih plata za naše radnike ali nismo sagledani. Odobreno nam je samo tri meseca koji su dobili svi, čak i trgovine i apoteke koje su radile besprekorno u vreme ekspanzije koronavirusa. Nismo sagledani od države, generalno čitava turistička privreda. Mi smo planirali da ako i dobijemo pomoć zamrznemo sezonu i ostavimo sve kako jeste, tako ne bi došli u ovu agoniju da nam se aranžmani otkazuju dan ranije. Mi smo sve te objekte zakupili i dali novac. Anketirali smo putnike da li putuju ili ne, kako bi mi znali da li čuvamo smeštaj za narednu godinu. Mnogi svoju odluku saopštavaju danas za sutra“, kaže Stanković.

Vlasnici turističkih agencija koji posluju i po nekoliko decenija, od prvog dana imaju lojalne radnike danas ne mogu da im garantuju platu.

„Da nas je držva sagledala mi bi ostali otvoreni, rezervacije bi prebacili za narednu godinu a one putnike sa sopstvenim prevozom bi organizovali, za one koji žele. Masovnu priču bi zaustavili, jednostavno tako bi olakšali i našim putnicima šta žele. Danas nam se dešava da se putnik jednostavno ne pojavi na destinaciji i da kaže da zbog epidemije nije došao a da nas nije ni obavestio“, ističe ona.

Većina grčkih partnera ima sluha za novonastalu situaciju, ipak niko od njih nema čarobni štapić.

“Mnogi objekati nisu ni otvoreni, jer vlasnici nisu u mestu, kao na primer u Pargi gde je dosta vlasnika na radu u Nemačkoj. Većina partnera je puna razumevanja. Mi smo bili u Grčkoj i proverili da li objekti imaju kompletnu papirologiju, bez obzira da li su kategorisani ili ne, moraju da imaju zdravstveni karton. Ogromne su kazne u Grčkoj za vlasnike koji prime turiste a nemaju potrebnu dokumentaciju i niko neće da rizikuje a namanje mi“, završava Stanković.

I dok se sezona “usporava” i rasparčava, turistički radnici ne odustaju da pokupe i najmanje deliče slagalice pokušavajući da sastave mozaik i naprave iole lepu rezglednicu sa oznakom LETO 2020 .

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x