Turisti se u Viminacijum redovno vraćaju, a deca – neće da idu kući

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: RTS video
Podelite vest

I ovog leta je u Viminacijumu – na lokalitetu rimskog grada i legionarskog logora iz prvog veka naše ere, kao i paleontološkog parka, bilo istraživača, arheologa, budućih naučnika.

U Naučnom centru Viminacijum organizovani su dečji kampovi gde su najmlađi učili o ranim civilizacijama.

Viminacijum, jedno od mesta rođenja rimskih imperatora, udaljen je svega 95 kilometara od Beograda i oduvek budi pažnju sveta nauke, i ovog leta je najviše bio otvoren za decu.

„U kampu za male legionare, podizali su zastave, ustajali su rano, a najveći utisak na njih ostavila su arheološka iskopavanja. Dobijete jedan prostor, na kome ste vi Indijana Džons, na kome vi maštate o nekom zlatnom ćupu, i da će se nešto baš tu desiti. Moram da priznam da ta deca nisu htela da idu kući”, rekao je u Jutarnjem programu dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta u Beogradu.

Dodao je da se u kampu, na način koji deca vole, učilo i o kaligrafiji, sportskim veštinama, a od gline su se pravili različiti predmeti. Naglasio je da nauka nije „neka namrgođenost već radost za naučnike, naročito kada se prenosi mlađima”.

Deca su tokom boravka obišla i ostatke amfiteatra, baziliku, nekropolu, akvadukta…

„To je nije priča da oni vide samo ruševine, već kako smo mi rekonstruisali taj amfiteatar, oni to sa zanimnjem gledaju kako su izgledala ta sedišta, gde su gladijatori izlazili, kako su se hranili, koje životinje su bile u amfiteatru, imamo leoparda koji je čak i naslikan…”, ispričao je dr Korać i dodao da smatra da je među polaznicima Kampa sigurno – budućih arheologa.
Dr Korać kaže da je interesantna činjenica da se turisti u Viminacijum vraćaju na dve do tri godine, što je, kako je istakao – obavezujuće: „Vi morate da uradite uvek nešto novo. Upravo sada ćemo šest brodova koji su pronađeni u Viminacijumu da stavimo pod krov i imaćemo novu izložbu”.


Izložba „Putevima rimskih imperatora“ u Maroku

U Maroku će na jesen u tri grada gostovati izložba „Putevima rimskih imperatora”. Otvoriće je ministarka kulture te zemlje.U proteklih deset godina, posetioci su ovu postavku mogli da vide širom sveta – u Londonu, Berlinu, Milanu, Rimu, Budimpešti, na Malti, u San Francisku, Los Anđelesu, Čikagu, Filadelfiji, Njujorku, Vašingtonu, u Latinskoj Americi…

Viminacijum je i nalazište ostataka mamuta iz praistorijskog perioda, što je u radionicama najviše zanimalo decu manjeg uzrasta – od tri, četiri godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x