TS: Rebalans budžeta povećava prihode parlamentarnih stranaka

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
foto: Vlada Republike Srbije

Rebalans budžeta doneće parlamentarnim političkim strankama dodatnih 181,3 miliona dinara, koji nisu bili predviđeni u originalnom budžetu za 2022, saopštila je danas Transparentnost Srbija (TS).

TS navodi da ta promena jeste u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti i da je direktna posledica planiranog povećanja budžetskih prihoda, ali ističu da je problem što ta promena nije objašnjena u obrazloženju predloga za izmenu budžeta.

Kako navode, ukupna izdvajanja za ovu namenu će biti milijardu i 565 miliona dinara.

“Tako će do kraja 2022. godine,  lista Srpske napredne stranke dobijati oko 57 umesto 50 miliona mesečno, lista UPS oko 19 umesto 17, a lista SPS-JS 16,5 umesto 14,6 miliona dinara”, naveo je TS.

Dodaju da se može očekivati da će strankama u decembru biti isplaćena i razlika za prethodne mesece, a tačan iznos zavisiće od toga kako Ministarstvo finansija primeni zakon – jer je u avgustu promenjen sastav parlamenta.

“Na odsustvo obrazloženja znatno bitnijih budžetskih promena ukazao je i Fiskalni savet, naročito u vezi sa netransparentnošću tokova novca namenjenog pokrivanju gubitaka javnih preduzeća”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je iz rebalansa vidljivo i da su troškovi sprovođenja aprilskih izbora iznosili približno milijardu i 680 miliona dinara, a da se ni u tom slučaju iz obrazloženja ne vidi detaljna struktura troškova.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x