TS: Prema vladavini prava Srbija na 83. mestu od 140 zemalja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Beograd, 13.04.2022. - Protestni skup pijacnih prodavaca iz cele Srbije koji su nezadovoljni uvodjenjem elektronske fiskalizacije na pijace, poceo je danas ispred TC Usce na Novom Beogradu, da bi nakon okupljanja prodavci krenuli preko Brankovog mosta u centar grada. Okupljeni su nakon obracanja krenuli u proterstnu setnju centralnim beogradskim ulicama, pa su se nakon prolaska pored Zelenog venca i kroz Terazijski tunel, uputitli do Makednoske ulice i zgrade RTS-a. Odatle ce se prodavci uputiti prema zgradi Predsednistva, a onda do Nemanjine ulice i konacno - do Slavije, gde ce, kako su najavili, ostati do ispunjenja njihovih zahteva. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)
Podelite vest

Međunarodno istraživanje o vladavini prava za 2022, koje je objavila organizacija World Justice Project, pokazalo je da je već petu godinu za redom vladavina prava globalno u padu, saopštila je Transparentnost Srbija (TS).

Kako je navedeno, ukupan skor Srbije na ovom rangiranju je nepromenjen (0,49), ali je došlo do pada na listi pa je Srbija na 83. mestu od 140 zemalja.

U svim oblastima koje se ocenjuju, Srbija u poslednje tri godine beleži pogoršanje stanja ili stagnaciju, ali to je najizraženije u kategoriji “ograničenje vlasti”, gde se ocena spustila sa 0,50 iz 2015, na ovogodišnjih 0,37.

“Nazadovanje je sistematično i kada je reč o kategoriji otvorenosti i transparentnosti, gde se skor za šest godina spustio sa 0,56 na 0,46. U oblasti ‘odsustvo korupcije’ ocena se pogoršava treću godinu zaredom i sada je 0,42 što je ispod globalnog proseka i ispod proseka regiona”, istakla je TS.

Kada je reč o pojedinačnim indikatorima, među najslabijima su ocene koje je Srbija dobila za mogućnost da zvaničnici budu kažnjeni za svoje nezakonito postupanje, zloupotreba funkcije u zakonodavnoj vlasti za privatnu korist, nerazumno duga suđenja i neprimereni uticaj političara na policiju, tužilaštvo i sudove.

Imajući u vidu nalaze ovog istraživanja, prema oceni Transparentnosti Srbije, zabrinjava činjenica da se u programu nove vlasti borba protiv korupcije nije našla među ključnim prioritetima Vlade koja je juče izabrana.

Naime, u programu Vlade , kada je reč o borbi protiv korupcije, navode se samo pojedini statistički podaci (broj hapšenja, optužnica i presuda u poslednje tri godine), a nema reči o planovima, bilo preventivnih ili represivnih mera za budućnost.

Inače, na prvom mestu ovogodišnje liste nalazi se Danska sa 0,9, a na poslednjoj, 140. poziciji je Venecuela sa indeksom 0,26.

U odnosu na region istočna Evropa i centralna Azija, Srbija je na devetom mestu od 14 zemalja i iza nje su Belorusija, Kirgizija, Rusija i Turska, a isti indeks ima Albanija, dok je najbolje mesto zauzela Gruzija.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x